Читај ми!

РФЗО: Здравствене картице интерес грађана

Увођење електронских здравствених картица знатно ће унапредити остваривање права грађана, рекао директор РФЗО Момчило Бабић. Њихова замена није моја самовоља, већ обавеза која произлази из Закона о здравственом осигурању, истиче Бабић.

Директор Републичког фонда за здравствено осигурање Момчило Бабић изјавио је да ће увођење електронских здравствених картица знатно унапредити остваривање права грађана и да њихова замена није његова самовоља, већ обавеза која произлази из Закона о здравственом осигурању.

Измене тог закона, којим је предвиђено увођење електронских картица, усвојене су, подсетио је Бабић на ванредној конференцији за новинаре у РФЗО, пре две године, али нису спроведене.

Бабић је рекао да је одштампано 1,2 милиона ових картица, да ће сада бити персонализоване и да ће их грађани плаћати 500 динара.

Пошто се, како је додао, у медијима спекулише да је то превисока цена, Бабић је рекао да ће Фонд покренути иницијативу да грађани у наредне две године уплаћују по 25 динара месечно и на тај начин, у ратама, "исплате" електронску картицу.

Бабић је додао да од тих 500 динара 400 представља цену издавања, док преосталих 100 динара иде на израду бесплатних картица за социјално најугроженије грађане.  

Директор РФЗО је затражио да тужилаштво реагује и испита наводе појединих медија да увођење електронских здравствених књижица представља "пљачку грађана".

"Инсинуације да се ради о пљачки грађана брутални су безобразлук, лаж и криминални посао. Убудуће ћемо морати да тужимо и покрећемо захтеве за разрешења у Скупштини Србије", рекао је Бабић.

Поводом тврдњи заштитника грађана Саше Јанковића да увођење електронских књижица није захтев ЕУ, Бабић је рекао да то заиста није услов, али да представља "стандард који ЕУ очекује од својих чланица".

Бабић је додао да се Србија обавезала на увођење ових књижица у одговору на питање 37 из упитника ЕУ, где је речено да се њихово увођење планира у току 2011. године.

У Фонду тврде да ће од електронске књижице сви имати користи; важиће десет година и неће морати да се оверава на шест месеци.

"Сви смо ми били случајеви да променимо послодавца, да дођемо код лекара, да знамо да нисмо залепили маркицу, да нашем детету књижица није оверена. Таквих случајева више неће бити, то је један од првих бенефита, моћи ћете да проверавате да ли вам послодавац измирује обавеза, да ли вам је књижица оверена, да заказујете преглед", каже извршни директор за развој здравственог осигурања Вукашин Радуловић.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић каже да ће се о томе разговарати следеће недеље, на скупштинском Одбору за здравље и породицу.

"Књижице које су већ одштампане треба да добије свако ко жели да их користи. Идемо на ткз. прављење ИТ-система. Умрежавања је потребно да би лекари имали више могућности и времена да разговарају с пацијентима, а не да се баве административним пословима", каже Ђукић Дејановић.

Министарка здравља изјавила је да грађани нису обавезни да старе здравствене књижице замене за електронске, али да их могу купити они који желе.

У РФЗО такође су рекли да ће увођење 10.000 читача електронских књижица у здравствене зстанове коштати око 60.000 евра.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво