Бајец: Указивао сам на злоупотребе

У потпуности подржавам утврђивање истине о потенцијалним злоупотребама допунског рада и стојим на располагању државним органима, каже бивши директор КЦС Ђорђе Бајец, поводом кривичних пријава против 15 запослених у КЦС-у, међу којима је и он.

Бивши директор Клиничког центра Србије Ђорђе Бајец рекао је да је у време док је водио ту здравствену установу обавестио све релевантне органе о потенцијалним злоупотребама допунског рада, а да је тада на његов захтев покренута и интерна истрага о ненаменском трошењу средстава.

Поводом кривичних пријава против 15 запослених у КЦС-у због сумње да су, пријављивањем допунског рада, ту установу оштетили за око 2,1 милион евра, а међу којима је он сам, Бајец је у саопштењу достављеном агенцији Бета навео да у потпуности подржава утврђивање истине о интервенцијама које су рађене на Клиници за кардиологију и кардиохирургију КЦС-а.

Директор Центра Миљко Ристић јуче је рекао да је лажни допунски рад пријављиван на клиникама за кардиологију и кардиохирургију током 2011. године.

"Док сам био директор КЦС-а, писменим путем обавестио сам све релевантне органе о потенцијалним злоупотребама Правилника о допунском раду који је донело Министарства здравља. Уговор Републичког фонда за здравствено осигурање и КЦС-а био је важећи за одређен број услуга, а за утврђивање уочених неправилности, на мој захтев као директора КЦС-а, интерна контрола покренула је истрагу о ненаменском трошењу средстава. О свему томе обавештени су сви релевантни државни органи", навео је Бајец у саопштењу.

Када је реч о уговору КСЦ-а и Клиничког центра Ниш, он је навео да је, када је сазнао да се лекари дупло плаћају, инсистирао на прекиду уговора, без обзира на притисак пацијената, управе КЦ Ниш и медија.

"Овакав вид професионалне злоупотребе, а за личну корист, нисам могао да дозволим. Стојим на располагању свим државним органима ради утврђивања истине, одбране лекарске части и положене заклетве да не стану само на овом случају, већ ради добробити свих грађана Србије, сви они који су се огрешили о закон морају да одговарају.

Само на тај начин повратићемо нарушени углед наше лекарске професије", навео је Бајец.

Кривичном пријавом су по службеној одговорности обухваћени и директор Клинике за кардиологију Миодраг Остојић и његов заменик Бранко Белеслин, а са Клинике за кардиохиругију тадашњи директор Миле Вранеш и заменик Петар Ђукић који је сада у пензији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво