Линта: Без помака у решавању проблема прогнаних

Хрватска није спремна да се суочи са својом ратном прошлошћу и прихвати непобитну чињеницу да је један од циљева "Олује" био и етничко чишћење својих грађана српске националности, истиче председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта.

Коалиција удружења избеглица изразила је огорчење што 18. година после хрватске акције "Олуја" и завршетка рата није учињен суштински помак у решавању бројних проблема прогнаних Срба из Хрватске.

"Хрватска није спремна да се суочи са својом ратном прошлошћу и прихвати непобитну чињеницу да је један од циљева операције 'Олуја' био и етничко чишћење својих грађана српске националности. Због тога у Хрватској нема стварне политичке воље да се поштују људска и политчка права избеглих и прогнаних Срба и Срба повратника", наводи се у саопштењу које је потписао председник те Коалиције Миодраг Линта.

Коалиција удружења избеглица позвала је избегле и прогнане Србе и друге грађане да сутра у цркви Светог Марка у Београду присуствују парастосу поводом 18. годишњице страдања Срба у хрватској операцији "Олуја".

Како је саопштено, после парастоса делегација Коалиције удружења избеглица ће у Ташмајданском парку положити венац на спомен плочу страдалим Србима у ратовима на простору бивше Југославије.

Коалиција удружења избеглица је изразила очекивање да ће до краја године бити сазвана посебна седница Скупштине Србије на којој би се усвојила Резолуција о поштовању људских права избеглих и прогнаних Срба и других оштећених грађана из Хрватске и Босне и Херцеговине.

"Циљ Резолуције јесте да обавеже Владу Србије да активно ради на решавању наших имовинских и бројних проблема. Један од кључних предуслова да дође до искреног помирења српског и хрватског народа јесте заштита и повратак наших имовинских, стечених и статусних права, успостављање истих стандарда у суђењима за ратне злочине и друга кривична дела из ратног периода и решавање питања несталих", наводи се у саопштењу.

Сутра се навршава 18 година од почетка хрватске војне акције "Олуја" која је довела до егзодуса више од 200.000 Срба из Хрватске.

У Хрватској је 5. август државни празник који се слави као Дан победе и домовинске захвалности за акцију "Олуја" којом су под хрватску управу враћени последњи делови територије које су држали припадници српских војних јединица. Од 2000. тај дан се обележава и као Дан оружаних снага Хрватске.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво