Читај ми!

Електронске књижице усклађивање са ЕУ

РФЗО тврди да Увођење електронских здравствених књижица представља усклађивање са стандардима Европске уније, док заштитник грађана Саша Јанковић каже супротно.

Увођење електронских здравствених књижица представља усклађивање са стандардима Европске уније, тврди Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО), док заштитник грађана Саша Јанковић не подржава њихову одлуку.

"Електронска картица здравственог осигурања усклађивање је са стандардима ЕУ, баш као и електронска лична карта, електронска возачка дозвола и електронска путна исправа - пасош", наводи у саопштењу РФЗО.

Како се наводи у саопштењу, увођењем нових здравствених књижица Фонд осигурава могућност брзе контроле уплате доприноса за здравствено осигурање, на основу којих се Фонду дугује 88,6 милијарди динара.

"Биће то и могућност за све запослене да редовно контролишу да ли им послодавац уплаћује доприносе", пише у саопштењу.

У РФЗО указују да ће картице бити замењене у складу са законом, који их на то обавезује.

Међутим, заштитник грађана Саша Јанковић саопштио је у четвртак да му је, супротно дотадашњим тврдњама РФЗО, Делегација ЕУ у Србији потврдила да замена папирних здравствених књижица новим, чипованим картицама није обавеза Србије према ЕУ у процесу придруживања, нити да такав документ постоји у свим земљама ЕУ.

"Постоје права грађана из здравственог осигурања која су или неостварена или непотпуно остварена, а чије поштовање је много прече од замене папирних књижица пластичним картицама које грађани треба да плате по 500 динара, у укупном износу од преко 20 милиона евра", указао је омбудсман.

Јанковић је затражио седницу скупштинског Одбора за здравље и породицу, како би се институционално решило то питање.

Заштитник грађана је поручио да "очекује да се Фонд неће противити иницијативи да се закон донет пре две године промени, и наметнута обавеза грађанима укине или ублажи, о чему ће, у крајњем случају, одлучити Народна скупштина Републике Србије".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара