Читај ми!

Осигурање од лекарске грешке, али за лекаре

Због грешака лекара, које најчешће нису фаталне, али су непријатне за пацијенте а за здрвствене установе скупе, неке клинике у Београду ће пооштрити пријем пацијената. Потом ће и лекари добити право на осигурање од професионалне грешке. Надлежни тврде да због тога неће бити застоја у здравстевој заштити.

На име накнаде за лекарску грешку, са рачуна Гинеколошко- акушерске клинике "Народни фронт" у Београду недавно је скинуто око 22 хиљаде евра, које је тужећи се са клиником дуже од седам година, добила четрдесетогодишња Нишлијка.

Овој младој жени повређен је мокраћни канал, због чега јој је оштећен и леви бубрег, који је морао да буде потпуно одстрањен. Да ли такве пресуде могу да утичу на лечење других пацијената, који долазе из унутрашњости?

Здравствене муке четрдесетогодишње Нишлијке почеле су када је имала 16 година... За две деценије урађено јој је више интервенција у Нишу и Београду. Иако тврде да нису криви, једна клиника проглашена је одговорном. Последице овакве пресуде, изгледа, осетиће многи који немају никакве везе са тим спором.

"Убудуће ће сваки пацијенти, који из унутрашњости буде послат у ГАК „Народни фронт" морати да има сагласност Регионалног медицинског центра и мораће да буде потпуно испитан уколико је претходно оперисан, да би у Београду могли да видимо какве све могуће грешке или компликације могле да настану после таквих интервенција. То ће значајно да поскупљује лечење, али без тих анализа нећемо примити пацијента на клинику", каже Душан Станојевић, директор ГАК Народни фронт.

Овакве пресуде не смеју да утичу на ток лечења, поручују надлежни.

"Чињеница да пружамо и даље интервенције које се од нас траже. Дакле, нема заустављавања или онемогућавања, или успоравања пружања здравствене заштите на било ком сегменту, ако се он чини на законом прописан начин",  истиче Периша Симоновић из Министарства здравља.

"Било каква пресуда у парничном поступку за надокнаду штете пацијената не може и не сме утицати ни на који начин за промену политике, протокола, односно начина збрињавања пацијнета односа према пецијената", каже др Татјана Радосављевић из Лекарске коморе Србије.

Решење у овом, али и многим другим сличним случајевима, тврде у Лекарској комори Србије, јесте да лекари буду осигурани од одговорности за евентуалне пропусте.

"Осигурање од професионалне одговорности је решење и једног и другог проблема - јер онда се не би скидао новац установама са њиховог рачуна, него би то радила осигуравајућа кућа на основу полисе а пацијенти би могли мимо суда у ванпарничном поступку у договору да постигну надокнаде ", додаје Татјана Радосављевић.

За разлику од лекара у Србији који и даље заступају став: Шта ће ми то осигурање, ја никад не грешим, лекари у Словенији одавно су осигурани.

"У Словенији је уобичајено и законом од 1999. обавезујуће да доктори медицине и доктори стоматологије имајау осигурање од професионалне одговорности", каже Бране Добникар из Лекарске коморе Словеније и додаје да је то инструмент сигурности за обе стране.

У ГАК Народни фронт годишње се уради око 4.500 операција, а од тог броја хиљаду пацијента је из унутрашњости.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије