Читај ми!

Полицајац приправник, херој

Захваљујући брзој реакцији полиције, спасена осмогодишња девојчица из Визељског канала у београдском насељу Борча. Полицајац приправник Марко Јанков рукама је веслао како би са колегом дошао до пластичног чамца у коме се налазила осмогодишња Катарина Стојковић.

Наизглед безазлена игра, могла је да има кобан крај. Захваљујући брзој реакцији полиције, јуче је спасена осмогодишња девојчица коју је водена струја, у пластичном чамцу, одвукла на средину канала Визељ у београдском насељу Борча. Тај део познат је као добар терен за риболов и место где тренирају веслачи.

Катарина се са другарицом играла поред канала, када је одлучила да уђе у чамац који се развезао. Струја је носила на другу страну обале, што су приметили рибари који су позвали полицију. Патрола је 15 километара прешла за мање од пет минута.

Марко Јанков, полицајац приправник, каже да је патрола добила информацију да девојчица у чамцу вришти и плаче и да је носи вода.

"Прво сам помислио да је неко од деце ко тренира. Када смо дошли видео сам да је већи чамац у питању и да је озбиљнији проблем", каже Јанков.

Испред оближњег кајак клуба, који је био затворен, нашли су кану. Марко Јанков најпре је веслао лопатом за снег, која је пукла после десетак метара.

"Када сам видео да она вришти и плаче, да стоји у чамцу и да је ризичан сваки секунд пошто је око ње била велика густа трава, наставио сам да веслам рукама. Чамац ме је послушао како би рекао стигао сам до ње ушао код ње у чамац, подигао мој чамац у тај, мало попричао са њом упознали се смирили је, пошто је била под шоком и лагано смо се вратилили назад", каже Јанков.

Игор Јамбор, вођа полицијске патроле, каже да је у једном тренукту почео да се спрема да скочи у воду, али да се пошто је његов колега Марко веслао рукама, све добро завршило.

"Смиривали смо девојчицу с једне стране, а њега смо бодрили с друге стране. Тако да је то испало како треба", каже Јамбор.

И дан после, Катарина Стојковић је и даље уплашена.

Визељски канал је запуштен, а на месту где је Катарину одвукао чамац дубок је више од пет метара и пун је траве. Њени родитељи нису знали да је отишла до канала.

Катаринина мајка Ивана каже да је њена ћерка добар пливач, али да је с обзиром на то да је ухватила паника, тешко могла да се спаси.

"Да није било полицајаца, да нису овако брзо реаговали не би се ово овако лепо завршило. Хвала им заиста", каже Ивана Стојковић.

У станици полиције Палилула кажу да ће патрола бити награђена.

"Ако је неко добар човек мора бити и добар полицајац. Увек се трудимо да направимо такав спој са грађанима и да будемо у буквалном смислу сервис грађана, да се нађемо увек када им затреба помоћ", објашњава Горан Миаиловић, начелник Полицијске станице, Палилула.

Полицајац Марко Јанков, који на јесен постаје отац, стажирање завршава за месец дана и каже да је био спреман да уради све како би спасио осмогодишњу девојчицу.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије