Читај ми!

"Пламени витезови" чувари културе

Необично удружење "Пламени витезови" окупља заљубљенике у културу, занате и борилачке вештине Средњег века. У жељи да сачувају историјско и културно наслеђе, ова дружина настоји да, кроз радионице и скупове, сачува старе занате, међу којима су израда витешких оклопа и одежди средњовековних дама.

По професији правници програмери, архитекате, студенти, а у слободно време жонглери, витезови, добре виле, принцезе, борци против змајева. Удружење "Пламени витезови" окупља заљубљенике у културу, занат и борилачке вештине средњег века.

Димитрије Стевановић каже да када дође викенд чланови удружења долазе да сачувају историју али и да уживају.

"У свету људи се баве различитим хобијима. Ово јесте несвакидашњи хоби, али је наш. Рецимо негде у свету је то скуп голф, а код нас витештво", каже Стевановић.

"Витезови од пламена" реконструишу средњовековни живот од гозбе, дружења до витешког надметања.

Стефан Вујићић, инструктор мачевања, каже да користе углавном дуге мачеве као основу.

"На њима се најлепше научи принцип полуге које користе европске борилачке вестине, бодежи и харлбарде јер то би један просечан витез и носио", каже Вујичић.

У овој дружини витезова кажу да су им најозбиљнији противници девојке борци.

"Ја нисам дуго у овој причи тек неких пар месеци али сам вољна да учим и допада ми се све што радимо", каже ратница Марина Петровић.

Да средњи век не воле само "на папиру", доказ је и Стеван Стевановић по струци архитекта који се у радионици наслеђеној од деде, посветио изради средњовековних оклопа.

Стеван Стевановић, преседник удружења "Пламени витезови", каже да је израда оклопа и данас у 21. веку најекономичнија на онај старински начин.

"Сати и сати се потроше поред ватре у искивању чекићима док се не добије коначна форма", каже Стевановић.

И хаљине за виле и дворске даме праве сами.

"Имамо пријатељице које нам шију, нешто шијемо саме, веземо, правимо и накит", каже принцеза Сања Марковић.

Жеља ових младих људи који долазе из Новог Сада, Крушевца, Крагујевца и Београда је да једног дана у Србији отворе право витешко село које би постало и туристичка атракција.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије