Читај ми!

Алтернативне санкције - уштеде у буџету

Повећава се број осуђеника који уместо у затвору казну одрађују у локалним заједницама. Од почетка године 410 осуђених уместо у затвору, казну издржава на неком од послова од јавног интереса. Директна корист у буџету од овог начина служења казне је преко 50.000 евра.

Од како су у правосудни систем уведене алтернативне санкције све је више оних који на тај начин одрађују своју казну. Повећава се и број оних који кажњена лица ангажују у својим фирмама. Од почетка године 410 осуђеника уместо у затвору, казну издржава на неком од послова од јавног интереса.

Алтернативне санкције ускоро ће се примењивати у петнаест градова Србије. У Министарству правде и државне управе расписали су конкурс за 30 нових радних места, 20 повереника и 10 референата, који ће на терену стављати наруквице осуђеницима.

Уместо у затвору, Б.Т. из Ниша казну служи на улици. Свакодневним радом од четири сата у јавном интересу, у трајању од три месеца. То му је омогућено алтернативним видом кажњавања, које се у српском правосуђу примењује већ три године.

"Много је лакше што има овај тип рада да се одради казна, него да се иде у затвор јер није свеједно када се оде у затвор", рекао Б.Т. 

О осуђеницима брине повереник. Локалне самоуправе дужне су да обезбеде пословни простор, а за све остало надлежна је Управа за извршење кривичних санкција.

Директор Управе Милан Стевовић каже да локалне заједнице неће имати никакве трошкове, већ корист.

"Ми ћемо плаћати све дажбине, локалне заједнице неће имати никакве издатке, али ће имати корист од овог рада у јавном интересу", рекао је Стевовић и истиче да ће Управа сносити и све евентуалне трошкове повреде тога лица на раду, тако да послодавци немају ни један ризик.

За који месец тај вид алтернативних санкција примењиваће се и у Смедереву.

Градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић каже да ће бити финансијских уштеда, јер ће се на тај начин мање улагати у привремене и повремене послове

Алтернативним санкцијама осуђенима на краће казне затвора омогућено је да их служе код куће, са наруквицом или без ње, и радом у јавном интересу. На тај начин се, кажу надлежни, штеди.

Стевовић каже да је директна корист у буџету преко 50.000 евра.

"Имамо и позитиван ефекат да су ти људи отишли на издржавање краткорочних казни затвора, а сваки њихов дан у затвору кошта најмање 15 евра, тако да смо избегли одређена давања", рекао је Стевовић.

Циљ министарства је да канцеларије за алтернативне санкције заживе на територији целе Србије, како би тај начин служења казне био доступан свима. Најављују едукацију судија како би предлагали и изрицали алтернативне санкције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара