Занат (ни)је златан

Занатске школе празне, гасе одељења, у гимназијама и медицинским школама има прекобројних, па неке отварају додатна одељења.

За разлику од гиманзија и медицинских школа, где има прекобројних, многе школе које образују занатлије остале су готово пусте. Машинске, хемијске, кожарске и пољопривредне школе, мораће да угасе одељења уколико у њих буде уписано мање од петнаест ђака.

Пет кројача у Лесковцу, четири пекара у Вршцу, два обућара у Београду. Управо толико их је уписало први разред средње школе у првом кругу. Јасно да у занатлије нико неће и да ће многа одељење нестати. А због специфичности заната, неке смерове готово је немогуће спојити.

"Електоинсталатер је занимање које ми не можемо спојити са неким другим занимањем. Тако да нам треба група од најмање 20 ученика да би формирали одељење", каже Драгослав Фатић, директор Грађевинске школе.

"Од 60 места код прехрамбених техничара, односно занимања у четворогодишњем трајању, попунили смо једно одељење, другог одељења највероватније неће бити!, каже Милан Вућићевић, директор Млекарске школе, Пирот.

А то отвара и питање опстанка професора. Они који предају општеобразовне предмете могу да буду ангажовани и у другим школама.

"Пошто се код нас ради о наставницима који су ужестручни, за галантерију, обућу и конфекцију, могуће је да остану без посла и нераспоређени у бази података Министарства просвете", каже Љиљана Глигоровић, директорка Техничке школе за дизајн коже, Београд.

"То је страх који је постојао, да је мањи број ученика ове године, да смо морали да смањујемо број одељења, да су се синдикати плашили шта ће бити са технолошким вишком. Ево прилике за оне који буду технолошки вишкови, они ће моћи да преко листа које правимо до 15. августа дођу на та места и да се то све регулише", каже Зоран Костић, помоћник министра просвете, науке и техничког развоја.

С друге стране, претрпане неке школе, попут Треће београдске гимназије. Уписали су је одликаши, углавном вуковци, па ће бити отворена још два одељења.

"Добро стојимо са наставничким кадром, тако да ту неће бити проблема. Практично су отежавајући услови у смислу простора, али мислим да ћемо уз неке активности то успети да превазиђемо, тако да је наравно свима нама у интересу да на најквалитетнији начин организујемо наставу за наше ђаке у наредној школској години", каже Драгна Васић, директорка Треће београдске гимназије.

Данас ће бити објављен распоред ученика по школама, смеровима и образовним профилима за други уписни круг, а у петак је сам упис.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара