Сећање на Теслу

Широм земље обележен Дан науке и рођендан Николе Тесле. У Министарству дијаспоре одржана свечана академија Српске краљевске асоцијације академика, иноватора и научника. Патријарху Иринеју уручен Орден Витеза - Тесле.

Српска краљевска асоцијација академика, иноватора и научника (СКАИН) Србије одржала је данас у Министарству дијаспоре своју 26. свечану академију управо на Дан науке - Теслин дан, а том приликом уручен је Орден Витеза -Тесле патријарху српском Иринеју.

Захваљујући на Ордену, патријарх је рекао да то доживљава као признање нашој цркви, свештенству и монаштву који су имали, а и данас имају велику улогу у српском народу.

Патријарх је рекао да њему остаје да се одужи радом и трудом да црква остане суштинска установа нашег народа, без које би народ био сиромашнији, а питање је да ли би и постојао.

Тесла је, како је нагласио патријарх, велико и светло име српског народа, научник који је својим генијем осветлио и наше српско име, будући да је српског порекла, а посебно што је син свештеника наше цркве.

Поносимо се Теслом, а он је "заслужио да његови земни остаци буду похрањени тамо где су наша два велика великана - духовни и народни, тамо где је Свети Сава и тамо где је Карађорђе", изјавио је патријарх.

"Трећи споменик треба да буде његов, Теслин споменик, да и на тај начин укажемо на највеће личности нашега рода", закључио је Иринеј и позвао СКАИН да подржи ту иницијативу.

Учеснике скупа у оквиру којег је одржана традиционална трибина Теслијанум поздравио је председник СКАИН-а проф. др Љубинко Илић.

Академик Олга Зорић обавестила је присутне о актуелним активностима СКАИН-а, а о Николи Тесли говорио је инжењер Војкан Станковић.

Поводом Дана науке и рођења Тесле, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Радивоје Митровић положио је цвеће на споменик чувеном научнику испред зграде техничких факултета у београдском Булевару краља Александра.

Истим поводом данас је отворен дечји научни камп Центра за промоцију науке у Виминацијуму код Костолца, а у Новом Саду је одржана дебата о новом брендирању Србије.

Изложба "Дипломе Николе Тесле" отворена је у земунској "Миленијумској кули" на Гардошу.

Музеј Николе Тесле из Београда гостује у САД-у, где се делом своје поставке представља на изложби "Теслин чаробни свет електрицитета" у Холу науке у Квинсу.

Тесла, један од највећих умова у историји, својим изумима у много чему је поставио правац научно-техничког развоја у 20. веку. Рођен је 10. јула 1856. у Смиљану, а преминуо 7. јануара 1943. у Њујорку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара