Зелени траже извињење од Илића

Од министра урбанизма и грађевине Велимира Илића, Зелени Србије затражили су извињење демантујући да су својевремено дали сагласност на пројекат за изградњу Коридора 11. Подржавају одлуку да се храст спаси, јер им је то био првенствени циљ.

Зелени Србије затражили су од министра урбанизма и грађевине Велимира Илића да им се извини демантујући да су својевремено дали сагласност на пројекат за изградњу Коридора 11, како је то рекао министар.

"То је апсолутна неистина. Ни у једној држави политичке странке, ма које боје биле и ма како се звале, немају надлежност да дају сагласност на државне пројекте", наводи се у саопштењу Зелених.

Они су такође саопштили да подржавају одлуку да се храст код Савинца заштити.

Илић је гостујући синоћ на РТС-у казао да "они који гурају причу о останку храста нису учинили ништа до сада" и да нико није поменуо храст када је усвајан просторни план за градњу ауто-пута.

Он је истакао да су сагласност на пројекат дали и "судски вештаци, Зелени, локална власт, Скупштина Србије и (завод за заштиту) споменика културе", а цео проблем био би избегнут да је неко раније поменуо храст код Савинца.

Зелени Србије напомињу да су се као странка регистровали 2007. године и то у време када није ни било јавне расправе о томе.

"Овако произвољне оцене не пристају одговорној функцији коју министар обавља, и зато тражимо да нам се званично извини, или ћемо бити принуђени да поднесемо тужбу за клевету", наводи се у саопштењу.

Зелени Србије истичу да подржавају одлуку да се храст спаси, јер им је то био првенствени циљ.

"Али грађани очекују и да се такве грешке више не понове - што се неће десити без увођења института одговорности и широке јавне расправе у Србији. Све одлуке од значаја за животну средину по Архуској конвенцији морају проћи суд грађана о чијој се средини ради", истиче се у саопштењу.

Док се не обезбеде ти стандарди, како се наводи, Србија "неће моћи да се сматра озбиљном државом".

"Европу којој сви тежимо мора прво доћи у Србију, да би Србија могла да постане део ње", закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара