Недостаје велики број противградних ракета

Србији трeнутно недостаје 50 посто противградних ракета од количине која је потребна да би се избегле велике штете на усевима, каже помоћник начелника Управе за управљање ризиком Ђорђе Кардум.

У Србији тренутно има 50 одсто мање противградних ракета од количине која је потребна како би се избегле велике штете на усевима, рекао је помоћник начелника Управе за управљање ризиком Ђорђе Кардум.

"Количина ракета је пресудна, јер да је било више ракета свакако би било мање штете. Само до јуна ове године 50.000 хектара земљишта је било захваћено градом", рекао је Кардум агенцији Бета.

Према његовим речима, тренутно је у употреби 4.560 ракета на 1.610 противградних станица, што значи да је систем пао на мање од три ракете по противградној станици.

Рекао је да је сектор још у новембру констатовао да су овогодишње потребе око 15.000 ракета, али да су средства одобрена за око 4.000 ракета.

"У Србији је, изгледа, лакше бавити се последицама него узроком", рекао је Кардум.

Према његовим речима, на седници Републичког штаба за ванредне ситуације разговарано је о противградној заштити и један од закључака је био да се Министарство финансија обавеже да сагледа могућност обезбеђења 300 милиона динара за 10.000 ракета.

"После ребаланса покушаћемо да издејствујемо та средства", рекао је Кардум.

Додао је да би ове сезоне могло једино да се покуша набавка између три и четири хиљаде ракета од домаћих произвођача, било да су већ произведене или да су у завршним фазама производње.

Град величине лешника и ораха уништио је прошле недеље у Чачку око 70 одсто укупног приноса пшенице и оштетио кукуруз и воћне засаде, док је у Лесковцу велика штета нанета стабљикама кромпира, кукуруза, паприке, парадајза и воћа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара