Читај ми!

Одлука Уставног суда не утиче на рад Агенције

Неће бити последица по рад Агенције за борбу против корупције због проглашења несутавном одредба закона да директор те агенције може самостално да одлучује код којих функционера постоји сукоб интереса, оценио заменик тог тела Владан Јоксимовић.

Одлука Уставног суда да одредбе Закона о Агенцији за борбу против корупције, којима је директору тог тела дато овлашћење да самостално одлучује код којих функционера постоји сукоб интереса, нема никакве последице по рад Агенције, оценио је заменик директора Агенције Владан Јоксимовић.

"Агенција, односно директор никада није користио такву могућност и такав општи акт никада није донет, тако да никаквих практичних последица с тим у вези нема", рекао је Танјугу Јоксимовић.

Јоксимовић је појаснио да је Агенција до сада имала могућност, односно да се у неким одредбама Закона о Агенцији помиње да директор може да општим актом одреди одређени круг функционера који неће морати том телу да подносе захтев да ли су у сукобу интереса и да ли могу да обављају неку другу јавну функцију, посао или делатност.

"Били смо свесни да бисмо неким подзаконским актом који директор донесе нарушили одређена Уставна и законодавна права, јер закон каже да само Устав и закон говоре које су то категорије функционера који не морају подносити захтев за сагласност Агенцији", рекао је Јоксимовић.

Заменик директора Агенције је навео и да је Уставни суд одбацио захтев за обуставу извршења аката и радњи предузетих на основу оспорених одредби наведеног Закона.

Према његовим речима, Уставни суд је потврдио да то није против уставно, да Агенција има надлежност да решава сукоб интереса и да у свом закону има дефинисан појам јавног функционера, јавног интереса, обављања јавне функције и друге одребе које се тичу сукоба интереса.

Уставни суд је утврдио раније да су неуставне одредбе Закона о Агенцији за борбу против корупције којима је директору Агенције дато овлашћење да самостално одлучује код којих функционера постоји сукоб интереса, објављено је на сајту суда.

"Суд је становишта да се постојање сукоба интереса одређује само Уставом и законом, из чега произлази да је учињена повреда у односу на начело поделе власти из Устава. Директор Агенције се не може законом овластити да сопственим актима уређује материју која спада у искључиву надлежност Народне скупштине као носиоца законодавне власти у Србији", наведено је у образложењу одлуке.

Такође, констатовано је да се акти директора Агенције односе само на поједине категорије функционера, јер на основу оспорених овлашћења он својим актом одређује категорије функционера којима ће се дозволити вршење одређених других јавних функција, односно обављање одређених послова или делатности, без сагласности Агенције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара