Читај ми!

Више одељења због навале вуковаца

Због поништења матурских испита, у неким средњим школама превише је ђака са истим бројем бодова. Министарство просвете најављује отварање нових одељења.

У току је упис будућих средњошколаца. Више од 65 одсто ученика биће уписано у школе према првој жељи. Управо то задало је проблема најтреженијим школама, које су примале искључиво најбоље ученике. У Министарству просвете, да нико не би био оштећен, обећавају отварање нових одељења.

У Трећој београдској гимназији потукли су све рекорде из претходних година. Уписом на природноматематички смер предвиђено је 120, а пријавило се 180 ученика. И сви су вуковци, и сви ће бити примљени.

Директор Треће београдске гимназије Драгана Васић рекла је да ће једна од опција бити да им додатно одобре одељења. Како каже, превелики број ђака у одељењу не би био педагошки, а свима је у интересу да настава буде добро организована.

Мила Милошевић жели да се упише у Трећу београдску гимназију и сматра да јој, с обзиром на то да има максималних 60 бодова, то неће бити проблем.

Прекобројних са максималних шездесет бодова из школе има и у Новом Саду и Нишу.

Директор Гимназије "Јован Јовановић Змај" из Новог Сада Радивој Стојковић рекао је да је и последњи ученик на природно-математичком смеру, који је примљен преко броја, такође вуковац.

Ученик из Ниша Александар Динић рекао је да се плашио да неће радити "неке везе", приликом уписа. "Испало је како је испало, надамо се најбољем", каже Александар.

У ресорном Министарству кажу да ће у школама за које влада велико интересовање отворити нова одељења, а да мала матура у августу чека око хиљаду и по кандидата, који због болести, или неких других разлога нису могли да полажу тест у јуну, иако су јунски резултату поништени.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Зоран Костић рекао је да основни услов да би неко завршио основно образовање, јесте да приступи полагању завршног испита из српског језика и математике.

"Уписиваће се такође према жељама, а оставимо да републичка комисија ради. Значи, морају изаћи на завршни испит, то је оно што је битно", навео је Костић.

У Синдикату образовања Србије кажу да има много пропуста у организовању овогодишњег тестирања, а број од 7.000 вуковаца звучи им нереално.

"Оно што је по мени најсмешније, то је да ће ученици који нису изашли на малу матуру, морати да је поново полажу. А онда им се неће рачунати ти резултати са тога испита", рекао је председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић.

Малу матуру полагало је око 70 хиљада ученика, а слободних места има десетак хиљада више него кандидата. Тако ће и ове године празне клупе остати у школама које образују занатлије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије