Читај ми!

Донација Швајцарске за социјалне пројекте

Сузана Грубјешић и амбасадор Швајцарске у Београду Жан-Данијел Рух потписали споразум којим та држава донира 3.797.160 франака за унапређење социјалне укључености у Србији.

Потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић потписала је са амбасадором Швајцарске у Србији Жан-Данијелом Рухом споразум о донацији 3.797.160 швајцарских франака (3.072.383 евра) за пројекат унапређења социјалне укључености у Србији.

Швајцарска намерава да настави да подржава пројекте за унапређење социјалне укључености, као и процес европских интеграција Србије.

"Реч је о донацији за пројекат 'Подршка унапређењу процеса социјалног укључивања у Републици Србији - фаза 2'", рекла је Грубјешићева и додала да је, на основу позитивних искустава прве фазе тог пројекта, Швајцарска агенција за развој и сарадњу одобрила другу фазу, која ће трајати до 30. априла 2017. године.

Средствима у износу од 3.797.160 швајцарских франака, намењеним овом пројекту, пружа се допринос унапређењу социјалне укључености у Србији кроз подршку развоју и спровођењу делотворних политика социјалног укључивања на националном и локалном нивоу, рекла је Грубјешићева.

Према њеним речима, овај пројекат спроводи Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије, који ради под окриљем кабинета потпредседника владе за европске интеграције.

Швајцарска је један је од највећих билатералних донатора Србије, а у протекле две деценије, колико траје сарадња две државе на пројектима социјалног укључивања, Србији је помогла са више од 250 милиона евра, подсетила је Грубјешић.

"Швајцарска, наравно, подржава европске интеграције Србије и финансијски помаже пројекте који су у складу са приоритетима Владе Србије", истакла је она, напоменувши да су од 2010. до 2013. године такви програми били из области привредног развоја, владавине права и демократије, образовања, енергетске ефикасности и обновљиве енергије.

Према њеним речима, Швајцарска канцеларија за сарадњу тренутно припрема нове стратегије сарадње у периоду од 2014. до 2017. године, са повећаним буџетом од 17 милиона евра годишње, а социјална инклузија ће задржати висок значај међу приоритетима.

Донација помаже и европске интеграције

Амбасадор Рух задовољан је што данас потписује овај споразум који, како је рекао, на неки начин помаже процесу европских интеграција којима Србија тежи, и то само неколико дана после историјске одлуке која је донета у Бриселу.

"У том смислу бих желео да вам честитам на позитивном исходу овог процеса", рекао је амбасадор.

Иако Швајцарска није чланица ЕУ, она чврсто подржава Србију у њеним напорима да се придружи ЕУ, а социјална инклузија представља део агенде која је саставни део процеса прикључивања, напоменуо је Рух.

Подсетио је да је у последњем извештају Европска комисија одала признање Србији за постигнут напредак у тој области, али и да је указала на потребу за улагањем додатних напора, поготову у инклузији и социјалној заштити осетљивих група, старијих особа, Рома, особа са инвалидитетом итд.

"Овај пројекат би требало да допринесе затварању одређених поглавља у процесу преговарања са ЕУ, али није усмерен само на то, већ се овде ради о социјалној правди и омогућавању онима који су социјално угрожени да до те правде дођу", објаснио је швајцарски амбасадор.

Рух је, међу резултатима које Швајцарска очекује да ће проистећи из ових инвестиција, навео критеријуме везане за социјалну инклузију у процесу европских интеграција, затим стварање делотворне базе података којом би се пратила ситуација социјалне инклузије угрожених група и, на основу омогућене мерљивости, адекватно усмеравање средстава.

"Овај пројекат је знак наше дугорочне опредељености да будемо укључени у све догађаје овде у Србији", истакао је амбасадор Рух, додавши да је Швајцарска решена да настави да пружа подршку Србији у процесу европских интеграција, и то са износом од око 15 милиона швајцарских франака годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара