Читај ми!

Ученици оштећени поништавањем матуре

Поништавањем мале матуре оштећен велики број ученика, оценио директор Математичке гимназије Срђан Огњановић. Чињеница да су сами родитељи навели децу да се служе недозвољеним средствима, представља морални суноврат, сматра Огњеновић.

Директор Математичке гимназије у Београду Срђан Огњановић истиче да је поништавањем мале матуре оштећен велики број ученика, а као "морални суноврат" оцењује чињеницу да су и сами родитељи своју децу наводили да се служе недозвољеним средствима.

Огњановић је навео да је било случајева да су родитељи давали "последњи динар" - и по 200, 300 или 400 евра, да би купили решења, некога преварили или подвалили, односно "прогурали своје дете где му није место, што је страшно".

Огњановић је рекао Танјугу да, када се направи грешка и пропуст као што је проваљивање тестова из математике за ученике, она обавезно изазове крупне последице.

Директор Математичке гимназије је подсетио да су ти ученици вредно радили месецима, можда и целе године, док су вероватно и њихови родитељи плаћали разне курсеве и приватне часове. Поништавањем мале матуре све то је поништено, рекао је Огњановић и упитао каква се на тај начин упућује порука деци петнаестогодишњег узраста и ко ће њих натерати идуће године да раде.

Он је, такође, упитао ко ће ову генерацију садашњих "седмака" и "осмака" мотивисати, ако унапред знају да је целогодишњи рад под великим знаком питања.

"Дошли смо у ситуацију где нема излаза. Шта год да се уради, неко је оштећен и некоме је нанета на неки начин неправда", оценио је Огњановић.

Огњановић је рекао да је употребио и израз "морални суноврат", али пре свега, мислећи на родитеље, који, уместо да својој деци дају пример и кажу "немојте да се служите недозвољеним средствима, да крадете и варате", уствари их на то наводе.

Директор Математичке гимназије је рекао да, са друге стране, ученици остварују велике успехе на међународним такмичењима.

Србија је позвана на две математичке Балканијаде, од којих је једна јуниорска, била у Турској, за децу до 15 година, а друга је сениорска за средњошколце до 19 година, објаснио је Огњановић.

У Турској, екипа Србије је освојила једну златну, три сребрне и две бронзане медаље, док је на другој Балканијади, која је још у току, према првим незванићним резултатима, такође, освојена једна златна, две сребрне и три бронзане медаље, додао је Огњановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара