Читај ми!

Протест научника

Чланови Синдиката затражили на протесту већа улагања у науку, редовну исплату зарада и материјална средстава за истраживаче. Научници траже и смену министра просвете Жарка Обрадовића. У Министарству просвете обећали да новац за пројекте и плате неће бити смањен, а да ће буџет за науку бити већи за милијарду динара.

На протесту под називом "Спасимо науку", истраживачи су затражили од Владе Србије већа улагања у науку и редовну исплату зарада и материјалних средстава за истраживаче. Синдикат науке тражи и оставку министра просвете Жарка Обрадовића, а одговоре на све захтеве очекује до петка. 

У Министарству просвете добили су обећања да ребалансом неће бити смањења новца за пројекте и плате.

Један од повода за протест је то што научни радници од почетка године нису добили средства за материјалне трошкове.

Уместо у лабораторији, научници доказују свој став на улици. Траже састанак са премијером Дачићем и вицепремијером Вучићем, али и оставку министра просвете Жарка Обрадовића. Од државе траже повећање материјалних трошкова по истраживачу, односно више од 25 евра годишње за набавку хемикалија, папира, оловака.

Ђорђе Трпков из Института за нуклеарне науке "Винча" каже да су сведени на инструменте који су музејски примерци. "Зато не можемо да испунимо критеријуме министарства и не можемо ништа да унапредимо у овој држави", рекао је Трпков.

Академик Ђорђе Шијачки са Института за физику каже да од свих друштвених делатности само наука нема прави статус.

Осим нередовних зарада, проблем је и новац за објављивање радова у стручним часописима и за одлазак на научне конгресе. Страхују и од новог смањења буџета за науку.

Председница Синдиката запослених у научноистраживачкој делатности Србије Ђурђица Јововић каже да се науци лоше пише, ако се државници не буду договорили, и ако им је наука потребна да преаранжирају буџет.

Mноги институти би у том случају морали да се затворе, рекла је Јововићева. "Ако се то буде десило, онда ће то да буде кључ у врата многим институтима који су на буџету. Мали је број оних успешних који су на тржишту", рекла је Јововићева. 

У Министарству просвете, науке и технолошког развоја научницима је обећано да ребалансом буџета неће бити мање новца за пројекте и плате научника.

Радивоје Митровић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја каже да је претходна уплата била у фебруару, али и да се очекују нов еуплате.

"Ових дана смо добили зелено светло да пустимо следећу траншу у износу од 45 одсто средстава планираних за ову годину, а следећа транша вероватно ће ићи на јесен", рекао је Митровић.

Преставници Синдиката науке предали су захтеве Влади и затражили састанак с премијером и потпредседником Владе. После протестне шетње, разговарали су и са ресорним министром, чију оставку траже, а који им је обећао да ће буџет за науку бити већи за милијарду динара.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара