Читај ми!

Јанковић: Незаконитости и пропусти на штету ученика

У организовању завршног испита, Министарство просвете начинило пропусте и незаконитости на штету ученика, саопштено из кабинета Саше Јанковића. Заштитник грађана није прекршио закон тиме што је, без претходне контроле, указао на незаконитости, напомиње се у саопштењу.

Просветни органи и организације Србије, на челу са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, начинили су у организовању завршног испита за ученике основних школа незаконитости и пропусте на штету права ученика, циљева васпитно-образовног процеса, економичности образовног система и начела добре управе, саопштено је из кабинета заштитника грађана Саше Јанковића.

Реагујући на јучерашње саопштење Министарства, у коме се каже да заштитник грађана није испоштовао процедуру покретања поступка контроле рада Министарства, из институције заштитника грађана поручују да су пропусте констатовали на основу свима познатих, неспорних чињеница - званичне, јавно објављене Одлуке Републичке комисије за организовање стручног испита и закона и прописа објављених у "Службеном гласнику".

"Прописи не обавезују Министарство просвете да организује завршни испит било како, већ да га спроведе успешно, дакле законито, правилно и фер, тако да се на основу њега може објективно бодовати знање ученика, што је његова сврха. То је одговорност Министарства, коју не може пренети на 'штампарију која је на тендеру добила да штампа тестове', нити на 'Комисију' којом иначе председава помоћник министра", пише у саопштењу.

Из те институције наводе и да закони изричито прописују да се резултати постигнути на завршном испиту ученицима рачунају у укупан успех од кога зависи рангирање за упис у средње школе, због чега је завршни испит морао да буде организован.

"Међутим, Министарство није успело да осигура тајност тестова, иако су информације о неправилностима постојале још од претходних година. Министарство понавља да је 'штампарија' прекршила обавезу 'тајности и неповредивости поступка штампања'. То је неспорно, али начињена штета превазилази домен било које штампарије, финансијски и морално", сматра заштитник грађана.

Из кабинета заштитника грађана одбацују тврдње Министарства да је заштитник прекршио Закон о заштитнику грађана тиме што је констатовао незаконитости, а да није спровео поступак контроле, наводећи да су такве тврдње последица "површног читања тог закона".

Поводом тврдњи Министарства да заштитник грађана незаконито иступа у јавности, из те институције подсећају да је његов рад јаван када јавност није искључена у складу са одредбама закона о тајности или других посебних закона, што овде није случај.

Пропуст није могуће исправити препоруком

"Законом прописано право заштитника грађана да обавести јавност о томе да орган управе није извршио његову препоруку не значи да заштитник грађана не сме да иступа јавно и у другим случајевима, у погледу било које ствари за коју сматра да се тиче права грађана, у сваком моменту који сматра погодним за остварење свог контролног, превентивног или циља унапређења остваривања права грађана", пише у саопштењу.

Из те инстутиције наводе и да Министарство тачно тврди да закон налаже заштитнику грађана да изрекне препоруке у циљу исправљања пропуста, али да је заштитник одмах био јасан - нема препоруке која се, после оваквог пропуста у припреми, одвијању и утврђивању исхода завршног испита, може дати, а да отклони штетне последице.

"Министарство просвете је искористило сво расположиво време пре почетка школског распуста. После распуста, испит се не може организовати, јер правила образовања налажу да се тестирање врши после континуираног рада, а не двомесечне паузе. Пропуст просветних органа и организација је зато неотклоњив", истичу у кабинету заштитника грађана.

"Једину смислену препоруку јавност је већ формулисала, а Министарство је, напором да забрани јавну критику, гура на све виши и виши ниво", закључује се у саопштењу.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја саопштило је јуче да је "поново непријатно изненађено садржајем саопштења заштитника грађана", наводећи, поред осталог, да Јанковић није испоштовао законом утврђену процедуру покретања поступка контроле законитости и правилности рада Министарства, пише на сајту тог министарства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара