Читај ми!

Трансплантација јетре, опоравак пацијената

Девојка и младић којима су прошле недеље трансплантоване јетре у Ургентном центру у Београду осећају се добро, рекао директор те установе Златибор Лончар.

Двоје пацијената којима су прошле недеље извршене прве трансплатације јетре у Ургентном центру у Београду осећају се добро, комуницирају и устају из кревета, рекао је директор ове установе и вођа трансплантационог тима Златибор Лончар.

"Њихово стање је стабилно, али морам да нагласим да су то изузретно комплексни пацијенти и да је њима потребно праћење сваког секунда да бисмо могли да будемо сигурни да су добро", рекао је Лончар агенцији Танјуг и додао да су за пет дана урађене обе трансплантације.

Како је нагласио, покретање програма трансплантације јетре у Ургентном центру од изузетног је значаја, јер су пацијенти који су примили орган, девојка од 28 година и младић од 35 година, планирали да крену у акцију прикупљања средстава, како би трансплантацију урадили у иностранству.

Директор анестезиологије Клиничког центра Србије и члан трансплантационог тима Весна Бумбаширевић рекла је Танјугу да постоперативни ток ових пацијената протиче изузетно добро.

"Они су добро. И један и други пацијент су веома брзо одвојени од механичке потпоре за дисање. Девојка која је прва добила орган прелази на одељење сутра, а пацијент коме је трансплатација рађена пре два дана устао је из постеље и данас је први пут прошетао", каже Бумбаширевићева.

У извођењу ових комплексних интервенција учествовали су и лекари из болнице "Меркур" из Загреба, са којима је Ургентни центар пре две недеље потписао споразум о сарадњи.

"Ово се није десило преко дана. Људи који су учествовали у овом програму су провели неко време у Загребу и у европским клиникама, видели како се то ради, научили од њих, и онда је дошао моменат да почнемо да радимо и овде", рекао је први човек Ургентног центра.

Најмање 40 пацијената чека трансплантацију јетре

Лончар је нагласио да најмање 40 пацијента у КЦС чека трансплантацију јетре и додао да је тај број и већи јер се још увек сређују спискови.

Директор Ургентног центра додао је да нису урађене само две трансплантације јетре, већ и четири трансплантације бубрега и да четворо људи више није на дијализи.

Прва пацијенткиња, којој је у среду прошле недеље трансплантирана јетра, имала је цирозу јетре аутоимуне природе.

Анестезиолог Јелена Вучинић Козић објашњава да се пацијенткиња 14 година лечила од ове болести и да је сада било право време за трансплантацију.

"Други момак коме је урађена трансплантација болује од Вилсонове болести. Она је нешто скорије откривена и већ је имао компликације озбиљне природе, цирозу јетре. Њих двоје су изабрани за прве кандидате за трансплантацију", нагласила је Вучинић Козић.

Директор Ургентног центра је још додао да би овај програм тешко могао да почне да се спроводи да нису имали подршку Министарства здравља, односно државног секретара Владимира Ђукића, који се годинама залагао да овај програм заживи.

"Коначно је био на месту где је могао да нам помогне и помогао нам је", закључио је Лончар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара