Читај ми!

Ненадић: Могућ политички утицај у избору директора

Главно питање при избору директора јавних предузећа јесте да ли ће Влада успети да увери кандидате да им неће бити потребна политичка подршка, каже програмски директор "Транспарентности" Немања Ненадић. Није нереално да се до краја јуна распишу конкурси, али сумњам да ће се то постићи у целој земљи, истиче Ненадић.

Програмски директор организације "Транспарентност Србија" Немања Ненадић рекао је да није нереално да се конкурси за избор директора у свим јавним предузећима распишу у року, односно до краја јуна.

Ненадић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао и да сумња да ће се то постићи у целој земљи, будући да се Закон о јавним предузећима односи и на локални ниво.

"Нови закон је увео конкурс за избор директора, али оно што ће у пракси бити главно питање јесте да ли ће Влада или други органи успети да увере квалитетне кандидате да им неће бити потребна политичка подршка да би били изабрани", указао је Ненадић.

Програмски директор Транспарентности је истакао да је Закон ипак оставио могућност политичког утицаја, будући да прописује да се директор бира између три кандидата.

Према његовим речима, ипак треба да се остави пракси да пресуди да ли ће кандидати који су изабрани бити бољи од досадашњих и да ли ће унапредити и побољшати рад јавних предузећа.

Говорећи о Нацрту стратегије за борбу против корупције, коју је Влада усвојила прошле седмице, Ненадић је рекао да ни она нема механизме који ће обезбедити да они који не поступају у складу са тим политички одговарају.

"Истина је да имамо пуно стратегија и да је претходна неславно прошла, будући да није обезбеђивала адекватан надзор, односно није било последица по оне који се нису придржавали, ту напредак није довољно добар", нагласио је Ненадић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво