Отворена конференција о Светој Гори

Српски патријарх Иринеј отворио је трећу међународну конференцију о Светој Гори, у организацији Светског јавног форума "Дијалог цивилизација", међународних удружења поштовалаца Свете Горе и Друштва пријатеља Свете Горе у Србији.

Трећу међународну конференцију о Светој Гори, у организацији Светског јавног форума "Дијалог цивилизација", међународних удружења поштовалаца Свете Горе и Друштва пријатеља Свете Горе у Србији,  у Свечаној сали Скупштине града Београда отворио је српски патријарх Иринеј.

"Велика је част да се о Светој Гори говори у овом дому, да се посветимо том великом имену макар и тренутно, великој улози коју је имала од првог момента постојања до данас, на Светој гори су се окупљали они који су живели на земљи, али чије деловање није било земаљско него небеско", рекао је патријарх Иринеј на отварању конференције.

Патријарх је нагласио да од тог времена до данас Света гора светли светлошћу и лепотом хришћанства, лепотом која призива, преображава, која никога од посетилаца не оставља равнодушним, не само православне него и оне који припадају другим заједницама.

"За нас Србе Света гора има посебно значење, од оног дана када је Свети Сава, Растко Немањић оставио свој дом и постао бегунац према Светој гори, одакле је сагледао своју земљу, шта њој треба, заједно са својим оцем створио је план духовног, државничког развоја Србије, градње манастира Хиландар и просвећивања Србије", подсетио је патријарх.

Према његовим речима, после Јерусалема, Света гора је друго поклоничко место за српски народ, та земља освећена подвизима светогорских монаха, пружа духовну и моралну подршку у животу многих људи.

"Њена улога је била велика и надам се да ће и у будућности бити велика, Света гора представља кључ за будућност Европе а не само њену прошлост", рекао је патријарх Иринеј на свечаном отварању међународне конференције на којој ће до 26.јуна о Светој гори Атонској, као културном наслеђу човечанства, разговарати бројни домаћи и инострани учесници црквене и световне науке, стручњаци из различитих области науке и уметности који проучавају светогорско наслеђе.

После две конференције, одржане у Салцбургу 2011. и Вајмару 2012. године, трећа годишња конференција одржава се у Београду, а посебна пажња биће посвећена обнови манастира Хиландара.

Радна заседања конференције одржаће се сутра и у уторак, 25. јуна, у хотелу "Метропол".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво