Стојиљковић: На реду "мангупи из наше коалиције"

У борби против корупције на ред би морали да дођу и "мангупи из наше коалиције, оцењује Зоран Стојиљковић. Вучић зна да је Тадић изгубио изборе и због тога што се није обрачунавао са корупцијом у својим редовима, каже Стојиљковић.

Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Зоран Стојиљковић оценио је да би у борби против корупције на ред морали да дођу и "мангупи из наше коалиције".

"Добро је што је у борби против корупције направљена клима да нема недодирљивих, али се истрагом не сме стати само на обрачунавању са мангупима из туђих редова", рекао је Стојиљковић за Танјуг.

"Вицепремијер Александар Вучић, за кога се и везује борба против корупције, мораће да се обрачуна и са онима из сопствених редова... Мислим да Вучић јако добро зна да су сад на реду и 'мангупи из наше коалиције' и да је поучен искуствима које је имао (бивши председник Борис) Тадић", сматра он.

"Цена коју је платио Тадић губитком избора последица је и тога што је најављивао обрачун са мангупима из својих редова, говорио на седницама ДС-а да нико није заштићен, а ништа од тога није реализовао", додаје Стојиљковић.

Навео је да је пре мање од годину дана имао прилику да Вучићу, за кога се везује борба против корупције, каже да игра на високој и незаштићеној жици са великим ризиком...

"Човек је јако свестан те одговрности, а његова интервенција је била јако корисна", рекао је Стојиљковић.

Вучић ће, према његовим речима, сада морати да се позабави изградњом система у тој борби, а у којој ће му помоћи доношење "озбиљне" Стратегије за борбу против корупције.

"Морате да имате ситуацију у којој ће институције функционисати саме по себи, у којима ћете донети једну озбиљну Стратегију у којој ће, рецимо, бити санкционисано и нереализовање одговарајућих мера. Значи, ако не будете имали механизме за утврђивање и политичке, па онда и правне одговорности, онда ћете имати ову врсту интервенције (на пример Вучића)", објаснио је Стојиљковић.

У истрајној борби против корупције, поручио је Стојиљковић, Србија мора да има и одговорне парламентарце и партије које неће делити политички плен тако што ће на 25.000 позиција у држави распоређивати "страначке миљенике".

"Морамо да ограничимо и контролишемо расподелу тог политичког плена који се у Србији расподељује на различитим нивоима власти", истакао је он и додао да на те позиције, у јавним предузећима, морају да се постављају људи путем конкурса.

За борбу против корупције, како је указао, неопходно је направити систем у коме ће све институције да функционишу аутономно, у коме ће да постоји синергија између оних који су задужени за њену превенцију и репресију.

"Корупција у Србији је вековима начин живота"

Међутим, осим тога, поручио је Стојиљковић, неопходно је и да се промени свест грађана о томе да је корупција исплатива и да није довољно кажњива.

"Корупција је у Србији начин живота и то вековима. Имате менталитет у коме се прво размишља како да се уђе у неки посао, а тек онда како би могао да се ознојим и нешто научим", рекао је Стојиљковић.

Према његовим речима, проблем је и што у Србији није створена култура у којој постоји нулта толеранција за корупцију и у којој су и грађани свесни да није одоговран само онај ко прима мито, већ и онај који га даје.

"Ми још имамо системску, високо-напонску политичку корупцију, чије је основно наређење да се наручују и праве закони са подзаконским актима, по којима држећи се, ви остварујете коруптивне шеме и предности", указао је Стојиљковић.

Цена корупције није мала, али како је истакао, ствари ће се поставити на место тек оног тренутка када грађани Србије схвате да се она не исплати и да се кроз њу "разлива" готово милијарду евра годишње.

Стојиљковић истиче да је добро што је садашња власт почела, како каже, на притисак Европске комисије, да се бави преиспитивањем 24 спорне приватизације, а на које је пре шест-седам година упозоравала некадашња председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ.

Међутим, он сматра да ће бити проблем да се процесуирају сви који су били "умешани" у те приватизације, јер, како каже, "иако постоји сумња да је неко нешто остварио на неморалан и неправичан начин, можда ће се показати да су му одређене предности омогућавали тадашњи важећи закони и нормативи".

"Преваре у приватизацији нису биле наивне, већ софистициране"

На питање како очекује да ће се решити започети случајеви, Стојиљковић каже да је добро што је направљена одређена политичка клима у којој је након хапшења власника Делта холдинга Мирослава Мишковића, поручено да више нико није недодирљив.

Додао је и да све што је у тим приватизацијама рађено, рађено на софистициран начин, те да ће то бити још један од проблема да се сви који су у томе учествовали процесуирају.

"То нису наивне преваре и то није тапкање карата испред биоскопа. То је више руку кроз које се провлачи некакав посао, са софистицираним експертизама које су људи могли да ангажују и то је вишеструка политичка укљученост, што се сада види", рекао је он и додао да се сада показује да неке ствари нису могле да се раде, а да ти људи нису имали своје везе у Агенцији за приватизацију.

Стојиљковић каже и да је борба против корупције "политички исплатива", јер су грађанима најинтересантнији проблеми сиромаштва, незапослености, квалитета живота и борбе против корупције.

"Борба против корупције је релативно најјефтинија, јер можете да постигнете неке учинке до неке мере са неким ризицима и то далеко лакше него да обрнете тренд раста незапослености и раст сиромаштва", навео је Стојиљковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво