Читај ми!

Прослава Дана МУП-а и полиције

Обележен Дан Министарства унутрашњих послова и полиције. Правда и право поново станују у Србији, а одлучност власти да се енергично супростави свим облицима криминала и корупције вратила је наду грађанима, поручио председник Томислав Николић. Безбедност државе, грађана и Срба на Косову и Метохији у првом плану, каже премијер Ивица Дачић.

Министарство унутрашњих послова и српска полиција обележили су свој дан. Централна манифестација одржана на стадиону Карађорђе у Новом Саду.

Председник Србије Томислав Николић поручио је да "право и правда поново станују у Србији" а премијер Дачић је истакао да се корупција може победити само координираном акцијом свих.

Николић је истакао да корупција и криминал више не воде државу, и да богати поједници не желе да виде патње оних који су осиромашени управо због њихове незајажљивости.

"Дилери дроге су постројавали и издавали наређења организујући бесмислено удобан живот вашим руководиоцима", рекао је Николић и истакао да су нас инвеститори заобилазили због тога.

Како је рекао, садашња Влада Србије је одлучна да се енергично супротстави корупцији и криминалу и оценио да је то вратило наду грађанима Србије у правичнији живот.

"Правда и право опет станују у Србији", поручио је Николић и похвалио сарадњу полиције са полицијама из других земаља. Према његовим речима, плава полицијска униформа треба да буде синоним за част и достојност.

"Полиција не сме да делује под притиском политичке власти, већ сваког грађанина да штити по закону, а никога од закона", рекао је председник Србије.

Министар полиције Ивица Дачић уручио је Николићу Плакету Јаков Ненадовић, која носи име првог министра полиције Србије из 1811. године.

Дачић је истакао да су пре годину дана на изборима створени политички услови да се формира влада која је остварила значајне успехе на различитим пољима, а посебно у борби против организованог криминала и корупције.

"Оно што је сигурно, успели смо да остваримо наду за грађане Србије да можемо да живимо као сав нормалан свет", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Николић се налази на челу Савета за националну безбедност у оквиру којег постоји Биро за координацију рада служби безбедности којим руководи први потпредседник владе Александар Вучић.

"Сви заједно, укљућујучи и МУП, учинили смо много на координацији рада свих државних органа у борби против криминала и корупције, који су највеће зло за наш народ и нашу државу", рекао је Дачић.

Премијер и министар унутрашњих послова је истакао и да се на такво зло може одговорити само координираном акцијом и да је зато председнику Републике додељно највише признање МУП-а.

У оквиру обележавања Дана МУП-а и Дана полиције изведена је спектакуларна показна вежба припадника полиције Србије, након чега је одиграна фудбалска утакмица између глумаца ТВ серије "Монтевидео бог те видео" и фудбалске репрезентације полиције Србије.

Раније данас, Дачић је положио је венац на спомен-плочу Јакова Ненадовића, једног од легендарних вођа Првог српског устанка који је 1811. године постао први попечитељ (министар) унутрашњих послова.

Полагању венца испред зграде МУП-а Србије присуствовали су и директор полиције Милорад Вељовић, државни секретар у МУП-у Владимир Божовић, командант жандармерије Братислав Дикић и други функционери полиције.

Милорад Вељовић претходно је положио венац на спомен обележје Чукур чесма, у центру Београда.

Делегација МУП-а, предвођена начелником Управе за безбедност саобраћаја генералом полиције Драгишом Симићем, положила је венац на гроб Јакова Ненадовића у Бранковини код Ваљева.

У делегацији су били и начелница Управе за управне послове генерал полиције Зорица Касалица Лончар и начелник ваљевске полиције Предраг Ђајић.

Венце су положиле и делегације Војске Србије, града Ваљева и општина Колубарског региона.

Пред спомеником Јакова Ненадовића, новопримљени полицијски службеници у Ваљеву положили су заклетву.

Ваљевски свештеници одржали су помен Јакову Ненадовићу.

На платоу испред СПЕНС-а постављен је тактичко технички збор наоружања и опреме које користе припадници полиције разних специјалности.

Дан МУП-а и Дан полиције обележавају се у знак сећања на 1862. годину, када је српска жандармерија, на Духове, одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме, као и два дана након тога, током турског бомбардовања Београда.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво