Читај ми!

Још стотинак представки Стразбуру

Суду у Стразбуру поднето је још стотинак представки поводом несталих беба у Србији, каже помоћник министра правде и заступник Србије пред Европским судом за људска права у Стразбуру Славољуб Царић.

Помоћник министра правде и заступник Србије пред Европским судом за људска права у Стразбуру Славољуб Царић изјавио је да је том суду поднето још стотинак представки поводом несталих беба у Србији.

Царић је новинарима у парламенту, поводом одлуке тог суда да Србија обештети Зорицу Јовановић, чија је тек рођена беба пре 30 година нестала из породилишта, као и да предузме хитне мере да се реше многобројни случајеви те врсте, казао да је тај суд утврдио повреду права на поштовање породичног живота, јер није расветљен случај нестанка бебе подносиоца представке.

Суд је Србију обавезао да у року од годину дана од правоснажности пресуде предузме адекватне мере да сва лица која се налазе у довољно сличној ситуацији као подноситељка представке добију адекватну накнаду, значи да се установи адекватан механизам да сва лица добију адекватну накнаду, објаснио је Царић.

Поднето је вероватно стотинак представки. Суд је у пресуди рекао да ће све представке бити разматране тек оног тренутка када Србија након тих годину дана предузме одговарајуће мере и успостави механизам који се очекује да успостави, тако да је пред Стразбуром, претпостављам, још стотинак таквих случајева који су слични овом случају Јовановић, рекао је Царић.

Он даље појашњава да то значи да је на Србији да изабере какав ће механизам да установи, а да ће примену тих мера оценити Комитет министара Савета Европе.

Упитан да ли то значи да ће по аутоматизму свима бити исплаћена накнада, Царић је навео да држава треба да установи механизам да свима онима који су у довољно истој ситуацији буде пружена одговараћуја надокнада.

Да ли морална, да ли материјална, то је на држави. У сваком случају све те представке неће бити разматране пред Судом у Стразбуру уколико Комитет министара оцени да су те мере биле довољно адекватне и добре, а ако оцени да те мере нису довољно адекватне и добре онда ће вероватно и ови случајеви бити достављени на одговор и решаваће се на исти начин као и случај Јовановић, рекао је Царић.

На питање да ли ће тих 100 случајева бити пребачено у домаће законодавство, Царић је одговорио да хоће уколико Комитет министара СЕ оцени да су педузете мере довољно адекватне.

Говорећи о случају Јовановић, Царић је објаснио да је дете родјено у Ћуприји 1983. године, да га је мајка видела два дана, да су јој после тога саопстили да је умрло, после чега је послато на обдукцију у Београд, али да није добила нити леш, нити обдукциони налаз.

И ту је пропуст државних органа да јој се дају адекватне информације у вези са тим. Једини је ту проблем, а у том правцу је била конципирана наша одбрана, што се случај десио 1983. године и што је мајка реаговала тек 2002. године, када је чула да се то читаво питање покреће. Значи скоро пуних 20 година то питање је било гурнуто под тепих и нико се тиме није бавио, навео је Царић.

Суд у Стразбуру је, према његовим речима, имао у виду чињеницу да је Србија ипак предузела неке кораке у решавању проблема несталих беба и да је у међувремену донела Закон о евиденцији у области здравства, јер је ту проблем био не само недавање информација родитељима о судбини детета, него и у томе што нису водјење адекватне евиденције о свему томе, тачније што су оне нестале и уништене.

Након ове пресуде надам се да ће држава предузети даље кораке да се та питања расветли до краја. Тај механизам с једне стране подразумева давање накнаде, а са друге стране расветљавање околности под којима се то десило, закључио је Царић.

Суд у Стразбуру је пресудио да Србија мора да исплати 10.000 евра одштете и судске трошкове Зорици Јовановић због тога што држава ни после 30 година није успела да објасни шта се догодило са њеном бебом, која је родјена као здрава на клиници у Ћуприји у октобру 1983.

Царић је саопштио да је Суд у Стразбуру донео још једну пресуду у односу на Србију, а у којој је утврдио да је у случају Луковић притвор који је одређен према члану такозване царинске мафије био у границама закона и да није повређено право на слободу и безбедност.

И посланици Скупштине Србије поручили су да је неопходно решити случајеве несталих беба у Србији, након што је Међународни суд правде у Стразбуру донео одлуку да Србија обештети Зорицу Јовановић и да се предузму хитне мере да се реше многобројни случајева те врсте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара