Читај ми!

Протест радника ПКБ-а

Више од 200 радника Пољопривредне корпорације "Београд" протестовало испред Владе Србије против издавања земљишта ове компаније у закуп пољопривредницима у Ченти. Уколико се не испуне њихови захтеви, најављују радикализацију протеста.

Испред Владе Србије протестовало је више од 200 радника Пољопривредне корпорације "Београд" (ПКБ) због, како наводе, незаконитог издавања земљишта на територији Ченте у закуп. Радници траже да се поништи спорна одлука.

Радници су тражили да их прими министар пољопривреде Горан Кнежевић, премијер Ивица Дачић или први потпредседник владе Александар Вучић, са захтевом да се поништи "нелегално лицитирање земљишта" ПКБ.

Према речима председника Самосталног синдиката ПКБ Милисава Ђорђевића, локална власт у Зрењанину "нелегално је излицитирала земљиште" пољопривредног газдинства "Чента", које послује у саставу ПКБ, и сада "на насилан и нелегалан начин покушава да уведе сељаке у посед".

"На терену долази до физичких обрачуна, они покушавају на насилан начин да уђу на те њиве а ми организујемо дежурства 24 сата", рекао је Ђорђевић.

Он тврди да је поступак јавне лицитације обављен супротно Закону о пољопривредном земљишту, који налаже да се сваке године до 31. марта обави лицитација за наредну годину.

Према речима Ђорђевића, локална самоуправа у Зрењанину то је учинила тек 11. септембра 2012. године.

Самостални синдикат такође истиче да је издавањем под закуп 800 од укупно 1.500 хектара земљишта ПКБ-а прекршен споразум између Владе и овог предузећа из 2009. године, којим је државно земљиште предато ПКБ.

"По споразуму из 2009. године који је потипсала Влада Србије, државно земљиште предато је ПКБ-у на коришћење, а локална самоуправа у Зрењанину се оглушила о тај споразум", рекао је Ђорђевић.

Председник Самосталног синдиката ПКБ наводи да је ова компанија пред Привредним судом у Зрењанину подигла тужбу због лицитације, а да је главно рочиште одложено за 3. април.

Како је рекао Ђорђевић, у пољопривредном газдинству "Чента" запослено је 30 људи, а од њих зависи још 70 радника који се баве сточарством у другим газдинствима,  пошто "Чента" има само ратарску производњу.

"Данас смо дошли мирно да протестујемо, следећи наши кораци биће много радикалнији", додао је Ђорђевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара