Читај ми!

Чекајући пролеће

Мало ко је очекивао снег и снажне ветрове на заласку марта. Одушевљење љубитеља пролећа брзо је спласнуло после дочека тог годишњег доба пре шест дана. Најближи пролећу су становници југа Србије, где ће највиша температура бити осам степени. Они који жељно ишчекују временске прилике у скалду са омиљеним годишњим добом, имаће разлога за задовољство тек од понедељка.

Радост због доласка пролећа брзо је прерасла у изненађење због снега и лошег времена. У Србији претежно облачно и хладно, местимично с кишом и снегом и падавинама слабог интензитета. Нема много оних који су очекивали такву прогнозу на заласку марта. Ипак, најава разведравања за вечерње часове бар на кратко ће обрадовати љубитеље пролећа.

Иако је многима досадио, снег још увек не одустаје. На северу и западу земље, на ширем подручју Београда, у Тимочкој и Неготинској Крајини, очекује се формирање мањег снежног покривача.

Због снега су и путеви у Србији влажни и клизави, а магла и сумаглица отежавају саобраћај долинама река, по котлинама и на подручју Војводине.

У Европи хладан талас је изазвао веће проблеме. Јак снег и поледица изазвали су на ауто-путу западно од Беча, ланчани судар у коме је учествовало око 100 возила, а погинула је једна особа.

У Мађарској је камионима преко 7,5 тона улазак у ту земљу забрањен, па су се на граничним прелазима формирале колоне дуге и по неколико километара.

Да није веселих навијача шкотске фудбалске репрезентације који су јуче одушевили целу земљу чишћењем снега на стадиону "Карађорђе" у Новом Саду, велика је вероватноћа да би и та утакмица била одложена.

Када се Баба Марта наљути, снег створи и додатне гужве у саобраћају, поготово у престоници, што посебно смета ђацима, студентима и онима који свакодневно морају на посао кроз велике гужве.

Од мартовског сунца, које је почетком месеца искључило грејање нисмо видели и доживели много.  

Међутим, снег не смета свима. За разлику од оних којима снег ствара додатне проблеме, има и романтика, који воле да гледају кроз прозор како ветар разноси пахуље на различите стране.

Ту си и сви они скијаши којима се чудимо што су се спремили опрему и запутили на планинске врхове да зимују у марту. 

Стручњаци саветују да се ово време може искористити за додатне припреме хране и гардеробе за пролеће.

Иако је ово најхладнији март у последњих неколико деценија, метеоролози истичу да им овакве временске прилике нису изненађење. Мрзовољнима то свакако неће бити утеха, али најава топлијег и сувог времена од понедељка хоће.

Ако и званичан долазак пролећа није био довољан знак снегу да му је време да оде, следећег викенда почиње и летње рачунање времена.

Очигледно је да морамо да навикнемо да снегу и више пута кажемо "збогом".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара