Читај ми!

УНС И НУНС: Испитати случај ТВ Јединство

Новинарска удружења траже од надлежних да се испитају тврдње запослених о томе да је група наоружаних људи предвођених Мирсадом Фијуљанином упала у телевизију Јединство из Новог Пазара и позивају да се заштите новинаре.

Удружење новинара Србије (УНС) затражило је од полиције да утврди и јавно саопшти све чињенице поводом тврдњи запослених да је група наоружаних људи предвођена Мирсадом Фијуљанином у понедељак увече ушла у просторије телевизије Јединство у Новом Пазару.

То удружење је саопштило да је незадовољно објашњењем полиције да није било нарушавања јавног реда и мира јер, насупрот томе, директор телевизије Јединство Шериф Марукић тврди да је било застрашивања запослених.

Марукић је представницима УНС-а испричао да у понедељак није био у Новом Пазару, и да је у 17.57 сати примио телефонски позив једног запосленог, који је био ван зграде и видео наоружане људе како улазе у телевизију.

"Једна радница је позвала полицију, која је дошла и констатовала да нема нарушавања јавног реда и мира и да је све у реду. Радник који је отворио врата полицији, у страху од људи који су ушли у телевизију, рекао им је да нема никаквих проблема", рекао је Марукић.

Он је додао да је полиција отишла, али им је уплашена радница јавила да се врате, а потом је Фијуљанин рекао: "Све је у реду, решићемо, ја сам нови директор", па су полицајци поново отишли.

Марукић је рекао да не зна на основу које одлуке је Фијуљанин именован за новог директора Јединства. Радници телевизије су након инцидента послати кући, а програм се од тада емитује са диска.

Марукић верује да је до инцидента дошло због писма које је он, као један од оснивача Интернационалног Универзитета у Новом Пазару, послао главном муфтији Исламске заједнице у Србији и оснивачу Интернационалног Универзитета у Новом Пазару Муамеру Зукорлићу.

"Мислим да је инцидент проузроковало писмо које сам послао Зукорлићу, а у ком сам упозорио на притужбе за злостављање свих које мисле другачије од руководства Универзитета. Хтео сам да то писмо објавимо и на телевизији, али Зукорлић није дао", рекао је Марукић, наводи се у саопштењу.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) такође је од надлежних органа затражило да испитају све околности под којима је у понедељак дошло до кадровских промена у телевизији Јединство у Новом Пазару.

Уколико су заиста тачни наводи да је у просторије редакције упала група наоружаних људи, НУНС тражи од полиције и тужилаштва да предузме све законом предвиђене мере и омогући новинарима да несметано обављају свој посао.

Телевизији Јединство је, указује НУНС, још прошле године одузета фреквенција и ова телевизија практично нелегално емитује програм.

"Неопходно је утврдити и власничку структуру телевизије Јединство јер, према доступним информацијама формални власник није и стварни власник ове телевизије, упозорава НУНС.

Та новинарска организација оцењује да су последња збивања у телевизији Јединство последица хаоса који влада у области електронских медија и недоречености важећих законских решења.

"Због тога је неопходно што пре усвојити Закон о јавном информисању и Закон о електронским медијима како би се предупредиле овакве ситуације у којима су новинари једине жртве", нагласио је НУНС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара