Фрушка гора у надлежности Републике

Национални парк Фрушка гора враћен у надлежност Владе Србије. Уставни суд прошле године оспорио 20 надлежности Војводине међу којима у управљање националним парковима.

Министар природних ресурса Милан Бачевић и председник Владе Војводине Бојан Пајтић потписали су уговор о врађању Националног парка Фрушка гора у надлежност Владе Србије.

Уставни суд Србије је летос оспорио више од 20 надлежности Војводине, а међу њима и надлежност да управља националним парковима.

Бачевић је након потписивања уговора на Иришком венцу рекао да су се представници покрајинске и републичке власти врло брзо и лако договорили о потписивању уговора, јер је Фрушка гора "заједничко благо".

"Фрушка гора је и света гора, јер је 16 манастира смештено унутар тог националног парка", рекао је Бачевић.

Истакао је да ће владе Србије и Војводине и убудуће финансијски помагати развој тог националног парка и похвалио нови Мастер план који је израдила Влада Војводине, уз оцену да је то један од најбољих мастер планова са којима се упознао.

"Мислим да смо ми овим чином,овим потписивањем Уговора, учврстили исто тако добре односе између две Ваде, исто као што су учвршћени добри односи између два Завода за заштиту природе који се директно баве овим пословима Завода за заштиту културе", истакао је Бачевић.

Пајтић је навео да је годину дана од усвајања новог Мастер плана у Национални парк Фрушка гора уложено 650 милиона динара, пре свега у инфраструктуру, пољопривреду и излетничке центре.

"Овај Уговор је омогућио да управни одбор делимично предлаже Република делимично Покрајина, да се кроз заједничку процедуру именује и директор Националног парка и да практично сви заједно од овог Националног парка направимо један парк који ће бити раван по степену искоришћености и очуваности националним парковима у најразвијенијим земљама Европе", истакао је Пајтић.

Припрема документације за тунел кроз Фрушку гору 

Пајтић је подсетио да је у току припрема документације за изградњу тунела кроз Фрушку гору, којим би се изместио саобраћај из националног парка и који би аутопутем повезао Нови Сад са Румом.

"Фрушка гора је природно и божије ремек-дело које морамо да унапређујемо, како бисмо будућим генарацијама оставили још лепшу Фрушку гору", поручио је Пајтић.

Директор Националног парка Добривоје Антонић рекао је да је мастер планом одрживог развоја тог националног парка до 2022. године, предвиђено улагање од 1,2 милијарде евра у различите садржаје, како би се достигли приходи од 1,4 милијарде евра.

Мастер планом је предвиђена заштита природних и културних вредности Фрушке горе, улагање у инфраструктуру, као и развој шумарства, рибарства, ловног туризма, пољопривреде, виноградарства, воћарства.

Након потписивања уговора, уручене су и новинарске награде "Златни лист Фрушке горе 2012" уредници на Радио Новом Саду Драгани Ратковић и начелнику Одељења за односе са јавношћу Појкрајинског завода за заштиту природе Оливеру Фојкару.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара