Читај ми!

Разговори са дијаспором у Русији

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић разговорала у Москви са представницима удружења Срба у Русији, који траже једноставнију нострификацију диплома и бољу сарадњу на пољу информисања.

Представници српских удружења у Русији очекују да се информативна сарадња Србије и Русије унапреди и да се реши питање нострификације диплома, каже директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић.

Славка Драшковић се у оквиру четвородневне посете Москви, састала са представницима удружења Срба у Русији и наставницима српског језика.

На састанку се разговарало о потреби формирања Српског културног и привредног центра у Москви као и обезбеђивања адекватног простора и плата за организовање наставе на српском језику у Русији.

Представници удружења указали су на опасност од затварања катедре за српски језик на Универзитету Ломоносов у Москви, што је већ учињено у Санкт Петербургу.

Истакнута је потреба усвајања Споразума о социјалном, здравственом и пензионом осигурању за грађане Србије који раде у Русији, како би се избегло двоструко опорезивање.

Директорка Канцеларије за дијаспору је разговарала са Георгијем Мурадовим, замеником шефа Дирекције за сарадњу са дијаспором Русије и инсистирала на хитном усвајању тог Споразума.

Српска дијаспора у Руској Федерацији броји између 20 и 40 хиљада, а поједине процене указују на бројност и до 80 хиљада наших грађана у Русији, због честих миграција радне снаге. Највећа концентрација српске диајспоре је у економским центрима - Москви, Сан Петербургу, Сочију, Краснодару и сибирском крају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије