Читај ми!

Суђење за паљење амбасада 16. априла

Почетак суђења дванаесторици оптужених за паљење амбасада у Београду 2008. године, после митинга "Косово је Србија", заказано за 16. април пред Вишим судом у Београду.

Пред Вишим судом у Београду 16. априла почиње суђење дванаесторици оптужених за паљење амбасада у Београду 2008. године, после митинга "Косово је Србија", потврдила је портпаролка суда Душица Ристић.

На оптуженичкој клупи наћи ће се учесници нереда 21. фебруара Дејан Вучковић, Ђорђе Томин, Никола Косановић, Душан Седлар, Александар Ерцег, Филип Бацковић, Драган Маринков, Младен Небригић, Марко Новитовић, Драженко Николић, Милан Дубочанин и Милан Томас.

Оптужени се терете за кривично дело изазивања опште опасности.

Сви оптужени бране се са слободе пошто им је дан након подизања оптужнице 10. јула 2012. године, укинут притвор у коме су боравили од хапшења 11. априла прошле године.

Оптужницом вишег тужилатва у Београду ставља им се на терет да су 21. фебруара 2008. године око 18.30 у Улици Кнеза Милоша организовано дошли код амбасаде САД-а и гађали је каменицама, бакљама и изазвали пожар.

У оптужници се констатује да је у просторијама амбасаде смртно страдао Зоран Вујовић и да су оптужени били свесни те могућности.

На терет им се ставља да су у Улици кнеза Милоша претходно гађали амбасаду Хрватске и амбасаду Немачке, где су такође изазвали мањи пожар.

На оптуженичкој клупи наћи ће се учесници нереда, али представници страних амбасада, на првом месту Немачке, инсистирају на откривању политичке позадине нереда.

Један од седам услова Немачке за подршку придруживању Србије Европској унији је и видљив напредак у откривању и гоњењу починилаца паљења амбасаде.

У тужилаштву не желе да кометаришу то питање, наводећи да "све и да постоји преткривчни поступак, у том случају он представља службену тајну и детаљи се не објављују".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије