Читај ми!

Подршка студентима са хендикепом

Око стотину студената годишње добије помоћ у Центру за студенте са хендикепом. Услови за упис на факултете су им олакшани и углавном не плаћају школарину. Оно што им је најпотребније, кажу, јесте бољи превоз, јер за сада имају само једно комби возило.

Центар за студенте са хендикепом Универзитета у Београду основан је како би пружио подршку тим студентима и олакшао им студентски живот. Петогодишњицу рада, Центар обележава скромно. У сарадњи са Универзитетском библиотеком "Светозар Марковић", свим бруцошима са хендикепом обезбеђене су бесплатне чланске карте Библиотеке.

Одређену врсту подршке, односно помоћ у Центру за студенте са хендикепом годишње добије око стотину студената. Приликом овогодишњег уписа, подршку је добио 31 бруцош.

Услови за упис су им олакшани, а и ако упишу факултет као самофинансирајући студенти, углавном не плаћају школарину. Најчешће уписују право, Факултет политичких наука, Факултет за специјалну едукацију и рехабилитацију, Филолошки, Филозофски, док је ове године била популарна и пољопривреда.

Студент Филолошког факултета Миланка Николић каже да, када је дошла у Београд, два месеца није могла да буде на предавањима, јер није имала где да буде.

"Читава моја катедра ми је изашла у сусрет, ја сам само отишла и казала им зашто не могу да будем ту и они су ми дали гомилу књига без реверса, без ичега само да читам", рекла је Миланка.

Студент Правног факултета Жељко Ковачевић каже да се бори "полако али сигурно", али и да све функционише.

"У Студентском дому Карабурма сам. Користим превоз студентског Центра, а уколико ми не покрива термин, тада идем класично аутобусом, трамвајем и тако даље", каже Жељко.

Оно што им је најпотребније, кажу, јесте бољи превоз, јер за сада имају само једно комби возило.

Директорка Центра за студенте са хендикепом Универзитета у Београду Љупка Михајловска каже да постоје студентски домови који нису потпуно адаптирани, а не функционишу ни службе персоналне асистенције која је неопходна студентима са хендикепом јер постоје послови које студенти не могу да обаве сами.

"Ја овом приликом и апелујем ако је неко расположен да нам помогне да што квалитетније тај сервис функционише да нам се придружи у тој акцији организовања превоза", рекла је Михајловска.

Зато ће, кажу у Центру, израдити предлог Правилника који ће пратити целокупне студије и проценити колико је новца заиста потребно како би се студентима са хендикепом омогућио приступ предавањима и обезбедили потребна литература и смештај у студентским домовима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара