Превентива најбоља заштита

У Србији се први пут обележава Национални Дан борбе против рака дојке. Установљен од ове године, с циљем подизања свести да је превентивни преглед најбоља заштита.

Од ове године у Србији се обележава Национални дан борбе против рака дојке, с циљем подизања свести да је превентивни преглед најбоља заштита.

Уочи обележавања првог Националног дана борбе против рака дојке, министарка здравља Славица Ђукић Дејановић је ракла да су статистички подаци више него упозоравајући.

"Податак да 4.000 жена оболи а 1.600 умре, је прилично забрињавајући", рекла је министарка здравља.

Жене у Србији не иду на редовне прегледе, па се и рак дојке најчешће касно открива, када је тумор величине од 1,5 до два центиметра и када се проширио на околне лимфне чворове. То компликује процес лечења, који је неизвеснији, а смртност већа упозоравају стручњаци.

На Институту за онкологију и радиологију Србије најчашће се сусрећу са последицама иако, како каже професор доктор Зоран Ракочевић, рак дојке може да се успешно лечити ако се дијагностика постави на време.

Клинички психолог Весна Костић каже и да су жене која су оболеле од карцинома дојке најусамљенији пацијенти и да им је највећи страх како ће породица прихватити њихову болест.

Статистика упозорава да се код жене у Србији рак дојке најчешће открива у одмаклој фази, што смањује шансу за излечење.

Захваљујући скринингу смртност жена од рака дојке у скандинавским земљама смањена је за 40 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара