Читај ми!

Патријарх Иринеј: Праведно решење за Косово

Косово је било и мора остати наше, рекао је патријарх Иринеј на академији "Косово - најскупља српска реч" на Правном факултету. Патријарх Иринеј је истакао да је потребно пронаћи праведно решење, јер ће у супротном, како је навео, Косово и Метохија бити буре барута које неће донети добро ни Србима ни Албанцима.

Српски патријарх Иринеј изјавио је да не долази у обзир никакво признање нити подела Косова и Метохије.

"Признавање је за нас потпуно стран појам. Не долази у обзир ма какво признање, као и некаква деоба (Косова)", рекао је патријарх Иринеј на академији "Косово - најскупља српска реч", коју су на Правном факултету у Београду организовали студенти тог факултета.

Патријарх Иринеј је рекао да је Косово богата земља и да на њему има места и за Србе и за Албанце.

"Садашње стање (на Косову и Метохији) је стање окупације. Надамо се да, као и свака окупација, неће трајати вечно", рекао је патријарх  Иринеј.

Патријарх Иринеј је подсетио да је 17. марта 2004. године на Косову уништено 150 цркава и манастира и 950 српских кућа.

"Косово је било и мора остати наше", рекао је патријарх Иринеј и истакао да је потребно пронаћи праведно решење, јер ће у супротном, како је навео, Косово и Метохија бити буре барута које неће донети добро ни Србима ни Албанцима.

"Нисмо ми Косово изгубили, ми се за Косово и Метохију боримо и надамо се да ћемо се изборити. Први услов за очување Косова и Метохије је да будемо јединствени", рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј је, такође, указао да су на Косову и Метохији 17. марта 2004. године "преорана" (српска) гробља и оценио да је разарање гробова врхунац некултуре и злочинства.

"Желе да нам униште трагове, да не оставимо ништа иза себе", рекао је патријарх Иринеј и додао да се све то дешава у "пред очима и са благословом културне Европе".

Изасланик председника Србије Оливер Антић рекао је да председник Томислав Николић "дубоко чува у срцу идеју о слободи Косова" и да неће допустити да се та идеја угаси. Антић је додао да се Николић бори за Косово и да у те сврхе путује по свету.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Мирко Крлић подсетио је на 1.700 година од Миланског едикта и заустављање убијања хришћана и паљења цркава.

"После 17 векова убијају хришћане и пале цркве и само на једном месту на свету они поново живе у катакомбама", рекао је Крлић говорећи о Србима у покрајини и поручио да историја памти и градитеље, али и рушитеље.

Академик Матија Бећковић рекао је да је Косово Србија, али да оно није само у Србији него и у Србима и да "нема тог Србина да Косова у њему нема". 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара