Читај ми!

Сарадња министарства са Универзитетом

Министарство енергетике ће у наредних неколико месеци потписати споразум са Универзитетом у Београду, најавила ресорна министарка Зорана Михајловић. Студенти завршних година учествоваће у пројектима Министарства енергетике и институција које су у надлежности тог минситарства, истакла Михајловићева.

Министарка енергетике Зорана Михајловић најавила је да ће то министарство у наредних неколико месеци потписати споразум за Универзитетом у Београду, како би се унапредила сарадња Владе Србије и факултета.

"Циљ је да Владу приближимо факултетима и да факултете приближимо Влади Србије", рекла је Михајловић на Економском факултету.

Михајловићева је додала да ће студентима завршних година Универзитета у Београду бити омогућено да учествују у пројектима Министарства енергетике и јавних предузећа и институција које су у надлежности тог минситарства.

Министарка је прецизирала да ће се већ од лета разговарати где би студенти могли да буду ангажовани.

Студентска органзиција Ајсек (AIESEC) одржала је на Економском факултету конференцију поводом завршетка пројекта Глобални Самит Лидера.

Тај пројекат је у фебруару 2013. године окупио преко 300 студената из 113 земаља у Београду и Новом Саду на више од две недеље. У оквиру пројекта одржана је конференција која је окупила 500 домаћих студената у циљу повезивања и рада на теми лидерства, напретка и целоживотног учења.

Јавни позив за чишћење земљишта у Зајачи

Министарка je најавила је да ће у наредних осам дана бити расписан јавни позив за понуђача за делимично чишћење земљишта у Зајачи код Лознице.

Михајловићева је, на Економском факултету, рекла да ће на тај начин проблем загађења бити делимично решен, а да ће коначно решење бити урађено са Европском унијом, јер је за то непоходно доста новца, односно између три и четири милиона евра.

Министарка је навела да је то министарство обезбедило новац за јавни позив и делимично чишћење земљишта, а да ће од Европске уније новац бити обезбеђен кроз ИПА фондове 2013. и 2014. године.

"Ми смо шест месеци тражили новац, јер новца нема. Неко други се бавио промотивним активностима, а нису се бавили животним питањима где и како живе деца", напоменула је Михајловићева.

Михајловићева је нагласила да ће "питање Зајаче бити врло брзо делимично решено, а затим ће бити и коначно решено" и додала да није проблем са емисијом штетних материја у ваздуху, јер те вредности од марта прошле године нису прекорачене.

"Проблем Зајаче је контаминирано земљиште, имајући у виду да је у близини рудник", рекла је министарка.

Како је навела, Министарство енергетике ради на организаовању мини донаторске конференције како би обезбедили и додатне количине новца за решење тог проблема.

Према њеним речима, Зајача је само једна од многих црних тачака у Србији, а проблем је и у Панчеву, Бору, Шапцу, Лозници.

"Ми се тиме озбиљно бавимо. Радимо свој посао и то ће бити решено", прецизирала је Михајловић и додала да се то министасрство бави проблемом Зајаче од када је она постала министарка.

"По мом доласку на функцију урађен је поново детаљан инспекцијски налаз. Инспектори најмање два пута месечно проверавају све вредности у Зајачи", навела је Михајловићева.

Михајловићева је навела да су Министарства енергетике и здравља формирала радну групу која ради на мерењу садржаја олова.

Раније анализе крви деце у Зајачи указале су на повећане концентрације олова. Родитељи деце из Зајаче до сада су се више пута обраћали надлежним институцијама и тражили решење тог проблема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се