Читај ми!

Култура тражи нову парадигму

На тему "Култура - у потрази за новом парадигмом" на Филолошком факултету у Београду расправља 140 научника из целог света. Један од циљева тог скупа су нови обрасци у култури и боља сарадња у култури и образовања.

Филолошки факултет Универзитета у Београду окупио је 140 научника из земље и света, на тему "Култура - у потрази за новом парадигмом". Кажу да је оваква конференција добра, потребна и важна како би се посматрали нови обрасци у култури, док надлежни најављују бољу сарадњу културе и образовања.

Култура превођења, култура комуницирања, књижевност као облик културног дијалога, нека су од питања која заокупљају пажњу савремене филологије. Прича о културној парадигми, заправо је прича о односу светске културне баштине и такозваних мањих култура, са нагласком на утицај мањих култура на стварање светске културне баштине.

"Постоје ствари које културе једне о другима не знају и не разумеју, па су дијалози и дискусије различитих култура и даље од виталне важности", каже Гаља Димент са Универзитета у Вашингтону.

"Унапред се радујем сарадњи и размени студената и изградњи јачих контаката", истиче Дејвид Дамрош са Харвард универзитета.

"Иако се чини да оно што радимо изгледа веома академски, стручно, по мени то је сјајно и има огроман значај за свет у којем живимо", сматра проф. Џанг Лонгси са Градског универзитета Хонгконга.

Ништа мање није битно питање како културе воде дијалог кроз књижевност и језик, каже проф. Тео Дан са Универзитет у Лувену у Белгији.

"Све више о књижевности размишљамо не из националне, веч из светске перспективе, што утиче на начин нашег мишљења, односа према књижевној прошлости", истиче проф. Ванг Нинг са Универзитета Цингхуа у Кини.

Неки кажу да се у доба глобализације култура значајно проширила. На другој страни, кинеска и неке друге азијске културе које су дуго биле на маргини имају сада јединствену шансу да комуницирају са пандамимасличним културама у свету. Због тога је потребна размена идеја, у чему ћу учестовати са другим научницима из Европе и САД-а.

У савременом свету, свака култура има свој удео у оквиру глобалне културе, подсећају професори и напомињу да је култура онаква какви смо и ми сами.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се