Читај ми!

Годишњица смрти Верице Бараћ

Била је светионик у борби против корупције и непоколебљива у уверењу да борба против корупције не сме да престане, речено је на скупу поводом обележавања годину дана од смрти Верице Бараћ, председнице Савета за борбу против корупције.

У Влади Србије обележена је годишњица смрти председнице Савета за борбу против корупције Верице Бараћ, а скупу са кога је поручено да је Бараћева била светионик у мраку у борби против корупције, присуствовао је и први потпредседник Владе Александар Вучић.

Потпредседник Савета за борбу против корупције Мирослав Милићевић истакао је да је Верица Бараћ била непоколебљива у уверењу да борба против корупције не сме да престане.

"Прошла је тужна година од када Верица није са нама. Желели смо да евоцирамо успомене на њен огроман допринос борби против корупције", навео је Милићевић.

Милићевић је подсетио да је Бараћева дошла из Чачка 2003. године као оформљени борац за правду и људска права и да је била непоколебљива у уверењу да та борба не сме да престане.

"Када је дошла у 'реноу четири' и паркирала га на паркингу међу црним лимузинама сви су је гледали као светско чудо, али то њу нимало није изненадило. Она је одлучним кораком дошла, заузела своје место у Савету и непосредно после тога уследиле су њене изјаве које су обележиле борбу против корупције", навео је Милићевић.

Бараћева је, како је подсетио, између осталог, рекла: "Сви су они увезани" и "Ова држава је окована у ланцима. Спој тајкуна и власти урушава иовако слабе и неефикасне институције".

Након тога је, рекао је Милићевић, борба против корупције Савета и његове председнице представљала својеврсну голготу.

"Верицу Бараћ су називали разним именима, Савет су називали бабама нарикачама, неспособним, незналицама. Али Верица је својом неизрецивом енергијом увек говорила: 'Тако је то, тако то мора да буде, али мора да се иде даље'', рекао је Милићевић и додао да су се чланови Савета неколико година борили и трудили, али без икаквог одјека.

До 2012. године Савет је, према Милићевићевим речима, урадио 26 великих извештаја, покренуо 31 иницијативу за испитивање конкретних случајева и постојале су десетине анализа прописа.

Милићевић је рекао и да је, када није било никаквог одговора надлежних, Бараћева одлучила да Савет почне са подношењем кривичних пријава, али оне нису довеле до промене ситуације.

"То Верицу није обесхрабрило. Иако изнемогла она је налазила снаге да пише, да се бори и храбрила је све нас. Она је била светионик у мраку и својим примером нас научила важну лекцију да, иако је болесна и да јој је живот неизвестан, има вредности за које се треба борити, а које нису дефинисане личном коришћу", истакао је Милићевић.

Симбол борбе против корупције

Професор Факултета полтичких наука Чедомир Чупић, коме је јуче истакао мандат на месту члана Одбора Агенције за борбу против корупције, рекао је да је Бараћева била симбол борбе против корупције.

"Она је била симбол код грађана, није она била симбол код власти. Све власти су биле у незгодној ситуацији када је она у питању јер је инсистирала да та борба почне од врхова јер у борби против корупције увек треба оне који имају највећа овлашћења и положаје да доведете у питање и онда цела пирамида пада", рекао је Чупић.

Он је додао да то што је Бараћева радила није било прихваћено од власти, али да се последице полако појављују.

"Потребно је да се заврше крупне афере које су веза 'врхова власти у претходном периоду од 20 година и одређених интересних група, а посебно људи који су се у једном великом невремену за све грађане Србије енормно обогатили'", поручио је Чупић.

Обележавању годишњице присустовали су и директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић, Зоран Стојиљовић из Агенције, државни ревизор Радослав Сретеновић, повереница за равноправност Невена Петрушић и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се