Читај ми!

(Не) регулисана права заштитника пацијената

Предлог закона о заштити и унапређењу права пацијената ускоро у скупштинскoј процедури. Тај закон треба коначно да дефинише и место заштитиника пацијената.

Предлогом Закона о заштити и унапређењу права пацијената јасно се прецизирају и одговорност и надлежности заштитника пацијената.

Димитрије Брашић који три деценије ради у Клиничком центру Србије истовремено је и заштитник права пацијената и саветник директора којем подноси извештај, што га доводи у дилему чије заправо он интересе штити.

"Увек смо у дилеми јер с једне стране имамо пацијента који захтева нешто што је немогуће а с друге стране морамо да заштитимо особље", каже Брашић.

Најчешћи повод за жалбе пацијената су термини заказивања и редови за операције. И поред тога Клинички центар Србије је у прошлој години имао само 52 жалбе иако је број усмених приговора био вишеструко већи.

Иако истраживања показују да је здравство у самом врху корупције, Клиничком центру Србије званично се тим поводом нико није жалио.

Уколико су незадовољни решењем које донесе заштитник пацијената грађани могу да се жале инспекцији Министарства здравља.

Доктор Иван Ристић, инспектор Министарства здравља, каже да су приговори грађана разнолики.

"Од жалби на нељубазност преко жалби на кршење права из области осигурања и заштите па све до жалби на квалитет рада и лекарску грешку," каже Ристић.

Иако су грађани упознати да своја права могу да потраже код заштитника пацијената статистика показује да се они чешће жале инспекцији Министрства здравља.

Од 2.300 жалби, колико је у прошлој години поднето инспекцији Министарства здравња, свака десета била је основ за подношење пријаве - 229 прекршајне и пет кривичних.

У нацрту Закона о заштити и унапређењу права пацијената предвиђено је да заштитиник буде измештен из здраствених установа па више неће имати дилему да ли пишући извештаје бране права пацијената или своје радно место.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се