Читај ми!

Припремна настава, помоћ и удар на џеп

За будуће бруцоше почела је припремна настава на факултетима. То је напор за будуће студенте, истовремено и помоћ, а за њихове родитеље и удар на џеп. Најскупља је припрема на београдском Архитектонском факултету, где је највиша и школарина. Неки факултети немају припремну наставу.

На многим факултетима у Србији почела је припремна настава за полагање пријемних испита. То је напор за будуће студенте, а за њихове родитеље и добар удар на џеп. Најскупље припрема и највишу школарину и даље држи београдски Архитектонски факултет, 48 евра по блоку наставе.

Неки факултети припремну наставу потенцијалним бруцошима држе током целе године, неки ће је тек организовати, док на пример Физичка хемија, Физички, Хемијски и Технолошко-металуршки факултет у Београду немају припремну наставу.

Цене су углавном исте као и прошле године. И даље је најаскупља архитектура. Припреме, како стоји на сајту, чини двадесет осам блокова од по десет сати и сваки кошта 48 евра. Различити су и фонд часова и њихова цена.

На Медицини припрема по предмету кошта 33.000 динара, ФОН-у 24.000, Математици 22.000. На Економији је припрема из два предмета 6.000 динара. На ЕТФ-у настава се одржава сваког викенда од новембра и стаје 27.000 динара.

"Судећи у односу на прошлу годину, 20 одсто је веће интересовање овог тренутка. Све то траје до почетка јуна, па иде пријемни, па упис. Биће још кандидата јер имамо још три месеца. Цена је остала иста чини ми се као прошле године", каже декан београдског Електротехничког факултета Бранко Ковачевић.

Филолошки факултет у Београду организовао је онлајн припрему у другом семестру коју наплаћује 30.000 динара. Иначе, Филолошки и Правни факултет, у оквиру отворених врата викендом, пружали су потенцијалним бруцошима информације о условима студирања и студијским програмима.

У Нишу је припремна настава почела на Медицинском факултету - 60 часова по предмету стаје 20.000 динара.

Студенти са Универзитета у Нишу кажу да им је припрема користила јер су уписали факултет, неки су ишли на приватне часове, а они који долазе из Лесковца, на пример, нису ишли на припремну наставу, јер је у том граду нема.

"Интересовање је приближно исто, за предмете из којих организујемо припремну наставу, а то су хемија и биологија. Имамо по 25 кандидата", каже продекан Медицинског факултета Униврзитета у Нишу Гордан Николић.

Приватни двочас кошта од 10 до 20 евра. Уколико се удружи пет - шест студената за групну наставу издвојиће 50 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се