Читај ми!

Избеглица без икаквих докумената

Деведесетих година, са простора бивше Југославије у Србију је избегло око 700 хиљада људи. Неки су се у међувремену вратили кући или отишли у иностранство, а други добили српско држављанство или још живе са избегличким исправама. Међутим, има и оних који још немају никакве исправе.

Проблеми избеглих након ратова на простору бивше Југославије ни двадесетак година касније нису решени. Има оних коју су се вратили својим кућама, али и оних који још немају личне исправе.

Један од њих је и 80-огодишњи Владимир Цицо из Хрватске, који живи у околини Краљева, али је правно невидљив. Има име и презиме, али не и лична документа којима би доказао идентитет. Има само сећање на избегличку колону и родни Бански мост у Хрватској.

Не жели да говори о томе да, већ пет година, нема ни избегличке исправе, па, самим тим, ни право на било какву помоћ иако се налази на списку Комесаријата за избеглице.

На питање од чега живи, Владимир Цицо каже да живо од онога што заради - "Највише лети, бале сена, и тако. Шта се нађе...''

Светлана Дражевић из Центра за социјални рад у Краљеву каже да се тражи решење за Цица.

"Упућен је хитан допис Комесаријату и Хрватској за родовницу, али нећемо га оставити, помоћи ћемо" каже Дражевић.

Нажалост, Владимир Цицо није једини који је пре 17 година избегао у "Олуји", а потом, на територији Краљева, постао правно невидљив.

Повереник Комесаријата за избеглице Слободан Станишић каже да их још. "Не знамо тачно колико, али мислим да је то сада 4,5 људи из Босне и Хрватске који немају никаква документа", Станишић.

Оронулу кућицу без струје и воде у Мрсаћу код Краљева 80-огодишњем Владимиру Цицу уступила је на коришћење једна Краљевчанка.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се