Читај ми!

Испраћај војника у мировне мисије УН-а

Настављате традицију ваших предака, поручио у Бујановцу генерал Љубиша Диковић, на свечаности поводом испраћаја наших војника у мировне мисије УН на Кипар и у Либан.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић рекао је на свечаности у Бујановцу поводом испраћаја контингента војске у мултинационалне операције УН на Кипар и у Либан, да наши војници на тај начин настављају традицију својих предака, која је светла и грађена великим делима.

Генерал Диковић је поручио да нашим војницима неће бити лако, али да је њихово знање гарант да ће успешно извршити све постављене задатке.

"Извршавати задатке са оружјем јесте ризик, али то за вас неће представљати проблем, јер сте имали изузетне резултате током обуке", рекао је Диковић.

Он је навео да је опредељење Србије Европска унија (ЕУ) и да су почела упућивања људи и у мисије ЕУ да и на тај начин војска као битна институција система жели да допринесе угледу Србије у свету.

"Наша традиција је грађена делима наших предака. У аналима УН можемо наћи дивне примере понашања наше војске и ми с поносом астављамо ту традицију и већ трећу ротацију војника упућујемо у мировне операције да заједно с војскама других земаља учествују у изградњи мира", рекао је Диковић.

Свечаном испраћају српских војника из војне базе "Југ" у мировне мисије на Кипру и Либану присуствовао је и командант Копнене војске Србије Александар Живковић.

На Кипар одлази 43 припадника батаљона војне полиције из Београда, и то је четврта смена српских војника на Кипру који у мировним операцијама учествују у оквиру мађарско-словачког контигента мултинационалних снага УН-а, а који су овог пута пре одласка у мировну операцију прошли обуку у Немачкој.

У Либан одлази 36 припадника пешадијског вода из састава 4. бригаде Копнене војске из врањског краја, који ће пре шестомесечног одласка у мировну мисију прво провести три месеца у Шпанији на обуци, и који ће деловати у саставу шпанског контигента мултинационалних снага.

Први припадници Војске Србије у полугодишњу мировну мисију УН у Либану упућени су септембра 2012. године, а ово је друга смена српских војника у Либану, међу којима, као и у мисији на Кипру, има и жена.

Свечаности у војној бази "Југ" код Бујановца, осим представника Генералштаба, присуствовали су и пријатељи и родбина војника који одлазе у мировне операције.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво