Читај ми!

Крај снежне драме у Мађарској

Сви путници из Србије који су били завејани на ауто-путевима у Мађарској су евакуисани. Неки су већ су стигли у Србију. Ситуација на завејаним путевима у Мађарској се поправља, али се путовање у ту земљу не препоручује.

У Мађарској су пробијене снежне барикаде. После више од 30 сати, очишћен је ауто-пут из Србије ка Будимпешти. Сви путници из Србије, који су били завејани на ауто-путевима у Мађарској, су евакуисани. Стање на путевима се поправља, али је потез од Будимпеште ка Бечу и даље је непроходан. Неки путници већ су стигли у Србију.

Уместо да по реду вожње на београдску аутобуску станицу дођу јуче, путници из Немачке стигли су 20-ак сати касније. Уморни, али срећни што су коначно стигли.

"Све је било завејано, нисмо могли да прођемо. Склонили су нас саглавног пута и на једном месту смо стајали 26 сати. Долазили су Аустријанци, делили су помоћ: храну, воду, чајеве, деке", прича путница која је допутовала у Србију.

"Снега је било колико и овде, само што нису чистили. Ветар је дувао и направио сметове, камиони су се попречили", објашњава један путник.

Возачи кажу да им је највише помогла аустријска зимска служба.

"Секли су банкине да би из једне траке могло да се пређе у другу траку, да се аутомобили извуку и прођу камиони за чишћење снега. На крају су и тенкови рашчишћавали пут", наводи возач аутобуса Горан Чурћић.

И Новосађанин Драган Маглов, који је на један дан преузео улогу извештача из Мађарске, после 35 сати проведених у аутобусу, стигао је кући.

"Нас је надлетао хеликоптер, један се чак и спустио до нас како би евакуисао бебу, али се мајка са тим није сложила. Коначно ми смо рекли дајте нам хране и горива, јер нам је то било најпотребније", каже Маглов.

Због велеких сметова, аутобуси који су се кретали ка Нишу, ишли су алтернативним правцима.

"Морали смо из Ђера да се вратимо у Беч. Из Беча само кренули у Грац, па смо преко Граца стигли у Марибор. На крају смо, преко Загреба и Београда, стигли у Ниш", наводи возач аутобуса Дејан Митровић, напомињући да су били принуђени да пређу 400 километара више.

Конзул Србије у Будимпешти Милан Вукосављевић рекао је да су спасилачке екипе стигле до сваког возила, а да је, према најновијим подацима, спасено више од 13.000 људи, међу којима и неколико стотина наших држављана. У 495 објеката смештено је око осам хиљада људи, а ослобођено је 3.500 возила. 

Из аутобуса са путницима из Србије једна беба је евакуисана хеликоптером, а ђаци Математичке гимназије из Сенте пребачени су и смештени у место Татабања, 55 километара од Будимпеште.

Све мађарске и аустријске службе за спасавање, као и војска са тенковима, учествовале су на рашчишћавању путева и евакуацији преосталих путника.

Ситуација на путевима у Мађарској се нормализује. Потпуно је проходан ауто-пут М7, од Будимпеште према Балатону, и даље према Хрватској и Словенији.

Смер од Аустрије ка Будимпешти на аутопуту М1 такође је проходан.

Међутим, због великих наноса снега, непроходан је пут од Будимпеште ка Аустрији. На тој деоници, око 110 километра, налази се велики број препречених возила, затрпаних снегом, којима техника за чишћење не може да приђе, па се снег чисти ручно.

Амбасада Србије препоручује грађанима да још не крећу на пут према Аустрији преко Мађарске.

"Апелујем на српске држављане да не крећу преко Мађарске према Аустрији и Словачкој и обратно, све док се ситуација не нормализује и док не добију потврду о проходности аутопута М1", напомиње конзул Милан Вукосављевић.

Регионални пут бр. 1, такозвани стари пут за Беч, такође је закрчен. Рано јутрос један камион се препречио, убрзо се формирала велика колона са двадесетак камиона.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво