Читај ми!

ОЕБС жали због ометања форума

Након што је умало прекинута јавна расправа у Нишу о Нацрту закона о јавном информисању, Мисија ОЕБС-а у Србији позива на уважавање и учтивост у јавном дијалогу. Нека новинарска удружења упозоравају да се, уместо аргументоване расправе, ствара нетолерантна и на моменте погромашка атмосфера.

Дан пошто је у Нишу, на јавној расправи о Нацрту закона о јавном информисању и медијима, запосленог у Мисији ОЕБС-а вербално напао један учесник, нека новинарска удружења упозоравају да се, уместо аргументоване расправе, ствара нетолерантна и на моменте погромашка атмосфера.

С друге стране, нишка телевизија, која у закону види претњу свом даљем функционисању, јер предвиђа приватизацију локалних медија, демантује да се инцидент догодио. Подсећају да су на њихов позив расправи присуствовали грађани, локални политичари и академска заједница како би их подржали у намери да постану регионални јавни сервис тог дела Србије.

Независна новинарска удружења Србије и Војводине, Асоцијација независних електронских медија и "Локал прес" у заједничком саопштењу оптужују поједина локална јавна предузећа, која се баве информисањем, да опструирају расправу, уместо да помогну у мењању медијског сектора.

"Изричито се противимо претварању јавне расправе у популистички интониран митинг и политизовање питања у вези са реформом медија. Медији на овај начин постају предмет међурегионалних сучељавања, а политичке снаге, које у тим расправама учествују, користе их као неку врсту алата за доказивање тезе о ускраћеним правима одређеног региона", наводи се у саопштењу.

Огласила се и Мисија ОЕБС-а, чији је запослени био мета вербалног напада. Позивају на уважавање саговорника, учтивост у јавном дијалогу и жале због ометања форума.

"Нема места претњама и насиљу у демократској дебати. Тачно и објективно информисање грађана суштина је медијске реформе", наводи се у саопштењу ОЕБС-а.

Нишка телевизија демантује да је инцидента било, а извештавање медија са националном фреквенцијом, укључујући и РТС, о инциденту који, тврде, нико није видео, наводе као доказ потребе за регионалним јавним сервисом.

После свега, на данашњем састанку радне групе за припрему медијских закона није прихваћена иницијатива секретара радне групе Александра Аврамовића да Савет Републичке радиодифузне агенције расправља о извештавању РТС-а са јучерашњег скупа у Нишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво