Читај ми!

Влада помаже обнову Медијане

Након вишедеценијског застоја наставља се реконструкција Медијане, комплекса летњих резиденција цара Константина у Наису, данашњем Нишу. Влада Србије одобрила 120 милиона динара за обнову овог "археолошког блага", како би све било спремно за прославу јубилеја од доношења Миланског едикта.

Влада Србије одобрила је 120 милиона динара за обнову археолошког локалитета Медијане код Ниша, како би након вишедеценијског застоја радови били завршени на време обележавања јубилеја 17 векова од доношења Миланског едикта, саопштило је Министарство културе и информисања.

У оквиру државног програма "Милански едикт 313 - 2013, Србија" биће завршена обнова Константинове виле са перистилом на археолошком налазишту Медијана, као и изградња заштитне конструкције изнад најважнијег дела овог значајног локалитета започета на иницијативу Организационог одбора за прославу јубилеја.

Како наводи министарство, Медијана ће тако коначно бити отворена за домаће и стране туристе, који се у години обележавања јубилеја у Нишу очекују у великом броју.

Реконструкција Медијане ће омогућити широкој публици и стручњацима да виде 1.000 квадратних метара подног мозаика, као и зидне слике у једном делу виле, које су по степену очуваности јединствене у нашој земљи.

"Уколико динамика финансирања, као и сви послови око јавних набавки, буду ишли без проблема, до краја августа или почетка септембра може се очекивати да ће бити завршено постављање заштитне конструкције", наводи се у саопштењу.

Након тога следи обележавање путања за посетиоце и постављање пратећих материјала који су потребни за презентацију налаза.

"Локалитет може да прими неограничен број људи, јер ће наткривени део бити заиста велики, а када се томе дода и површина која није покривена, онда се добија веома импозантан простор", каже Елена Васић Петровић, в.д директора Завода за заштиту споменика града Ниша.

Министарство културе и информисања наводи да је ревитализација Медијане и других археолошких налазишта прави циљ државне прославе обележавања годишњице Миланског едикта и да сви културни програми до краја године имају циљ да скрену пажњу домаће и стране публике, широке и стручне јавности, на то колико се значајних локалитета из доба Римског царства, као и праисторије и средњег века, налази на тлу данашње Србије.

''Уколико све то културно благо, баштину европског и светског значаја, учинимо доступном свима које занима, биће то велики искорак у стварању боље и другачије слике о Србији, као земљи која у себи спаја мноштво драгоценог цивилизацијског наслеђа и земљи која, између осталог, захваљујући тим потенцијалима може да гради озбиљан културни туризам", истиче руководилац пројекта Славица Трифуновић.

Медијана, комплекс летњих резиденција из периода цара Константина, рођеног у Наису, данашњем Нишу, подигнут је почетком 3. века наше ере. Тада је имао свој систем утврђења за одбрану, водоторањ, житнице које су храниле читав простор као и терме.

"Изузетно богато опремљена и декорисана, Медијана се по значају и комплексности издваја у односу на остале локалитете из периода римског царства који постоје у Србији", наводи министарство.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се