Читај ми!

Стигла баба Марта

Саобраћај, због снега и кише, отежан широм Србије. У свим крајевима земље пада слаба до умерена киша, а у неколико градова и на планинама пада снег и обавезна је зимска опрема. Лим се излио из корита и поплавио оранице. Евакусана два домаћинства.

Због обилних падавина у готово целој Србији, саобраћај се одвија успорено, а на речним токовима спроводе се ванредне и редовне одбране од поплава, услед пораста водостоја река. Снег пада на подручју Сомбора, Београда, Ваљева, Пожеге и у планинским пределима на Копаонику и Златибору.

У нижим пределима снег се не задржава на коловозу, док у вишим пределима Ивањице, Новог Пазара, Ужица и Крушевца, као и на прилазима зимским туристичким центрима снега на коловозу има до пет центиметра и обавезна је употреба зимске опреме.

Према новом правилнику о употреби зимске опреме, возачи су дужни да имају све четири зимске гуме, ако се због временских услова на коловозу налази снег, лед или поледица, као и да је, ван насељеног места, обавезно поседовање ланаца.

За шлепере и камионе с приколицом саобраћај је забрањен на путевима Јошаничка Бања - Копаоник, Копаоник-Јарам, Брзеће-Копаоник, Копаоник - Рудница, Краљево - Гоч, као и Митрова река - Голија и Рашка - Кути - Одвраћеница - Нови Пазар - Рајетиће.

Обилније падавине предходних дана условиле су учесталу појаву одрона, те је због изливања појединих река на подручју Новог Пазара и Сјенице забележено велико одроњавање.

Најкритичније је на путу од Краљева до Новог Пазара, затим на деоници Бујановац-Јошаничка бања, као и на путевима у региону Сјенице.

Апелује се на возаче да возе крајње опрезно и да смање брзину.

Иако дежурне службе ЈП Путеви Србије непрестано чисте путеве и уклањају земљу и камена са пута,  АМСС саветује возачима већу опрезност на путевима у планинским пределима, кроз клисуре и усеке, као и на улазу и при излазу из тунела.

Одбрана од поплава

На реци Рашка проглашена је ванредна одбрана од поплава, а редовна одбрана спроводи се на Сави код Шапца и Сремске Митровице и још неколико речних токова, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Министарство наводи да је редовна одбрана од поплава уведена и на брани Велико Средиште код Вршца, затим на реци Лим, на Милошевки и Сељасници у Пријепољу.

На територији општине Шабац поплављено је викенд насеље у небрањеном делу Саве, док се река Тамнава излила у уском појасу у селу Голочело и поплавила пут према школи који је проходан за пешаке.

Саобраћај на магистралном путу између Малог Зворника и Љубовије у месту Велика Река због скупљања воде је сужен за једну коловозну траку, а екипе испумпавају воду.

Министарство истиче да у брањеним деловима свих водотокова нема опасности од изливања вода.

У Новом Пазару је активиран Оперативни тим за одбрану од поплава. За сада се излио Јусуф поток у доњем делу и угрожен је један објекат, а на терен је упућена машина ЈП Водовод.

На територији општине Пријепоље, у Бродареву, излила се Слатинска река у приобаљу. Угрожена је једна кућа, али вода није ушла у стамбени део.

У свим угроженим подручјима припадници ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације МУП Србије стално надгледају терен.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се