Читај ми!

Патријарх Иринеј честитао папи

Господ Исус Христос добио је у вашој личности још једног новог духовног молитвеника пред престолом својим, поручио је патријарх СПЦ Иринеј, честитајући папи Фрањи на избору. Надам се да ћете остати на трагу свог претходника у братољубивој и непоколебљивој подршци православном српском народу, истакао је патријарх.

Патријарх Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј честитао је папи Фрањи избор за поглавара Римокатоличке цркве у нади да ће, како каже, он остати на трагу свог претходника у братољубивој и непоколебљивој подршци православном српском народу и његовим напорима за очување територијалне целовитости државе Србије.

"Чврсто изражавамо наду да ћете ви, ваша светости, попут вашег високоуваженог претходника, трагајући за миром и праведношћу, који су преко потребни овом свету, остати на трагу братољубиве и непоколебљиве подршке православном српском народу у његовим изузетним напорима за очување територијалне целовитости државе Србије у проблему једнострано проглашене независности тзв. 'Републике Косова'", наводи патријарх.

Упућујући искрене честитке поводом избора за новог епископа древног и славног града Рима - поглавара свих римокатолика широм света, патријарх је, испуњен духовном радошћу, у име СПЦ рекао да је "Божја воља да сви народи света познају онога који је прави пут, истина и живот - једини човекољубац, Господ Исус Христос.

Он је будући Спаситељ света и избавитељ од таме греховне, а данас је у вашој личности добио још једног новог духовног молитвеника пред престолом својим, поручио је патријарх.

"Ваше свештено служење пратиће искушења овога света која ћете имати пред собом, и она представљају огромно бреме - у људским размерама можда и немерљиво", навео је патријарх.

Но, наставља српски патријарх, сви смо позвани и да послушамо Христову заповест - "Узмите јарам мој на себе и научите се од мене; јер сам ја кротак и смирен срцем, и наћи ћете спокој душама својим".(Мт. 11,29-30) 

Према његовим речима, слика достојанства човека се у нашим временима јасно урушава пред притисцима разних неправди, угњетавачких ратова, неоснованих претњи тоталитарних режима и власти које не мисле на будућност овог света, а камо ли да брину за Христово царство небеско.

Стога се молимо Господу нашем Исусу Христу, да вам подари обиље своје милости и духовне снаге у новом звању за које вас је Дух Свети призвао, како би истрајали на путу Јеванђеља са његовом ванвременом поруком свету и поздравом који је он вазда упућивао својим ученицима: Мир вам, навео је патријарх у честитки која је објављена на сајту СПЦ.

Желећи вашој светости, вашем Христољубивом клиру, као и свим Римокатоличким верницима широм света, свако добро од дародавца свих добара, још једанпут вас срдачно поздрављамо и остајемо у љубави васкрслог Господа Исуса Христа, поручио је патријарх српски.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се