Читај ми!

Крај пријаве пореза на доходак

Поред тога што је пријаву пореза на доходак било могуће поденти од почетка године, у пореским филијалама последњих дана су велике гужве. Обавезу имају сви са месечним примањима већим од 172.000 динара, а казне за избегавање пријаве избносе од 5.000 до 50.000 динара.

Последњи дан за пријаву пореза на доходак грађана је 15. март. Ту обавезу имају сви чија су месечна примања у прошлој години била већа од 172.000 динара. За оне који избегавају да пријаве приход предвиђене су казне од 5.000 до 50.000 динара.

Иако је пријаву било могуће поденти од почетка године, у пореским филијалама су редови за пријаву пореза на доходак. Инжењер информатике Ивица Бошковић сматра да је добро док има обавезу да плаћа тај порез.

"Ја немам ништа против тог опорезивања, само бих волео да видим да се опорезују људи који возе аутомобиле од 30-40.000 евра а пријављени су на минималац у сопственим фирмама. Испада да смо ми најбогатији у овој земљи, а то не бих рекао", каже Бошковић.

На удару порезника ове године, први пут биће и власници позамашне имовине, чије ће се порекло унакрсно проверавати. Они имају рок да до краја месеца, пријаве имовину. Што се пореза на доходак грађана тиче, 15. марта ће се знати ко се пријавио а на порезницима је да открију и ко то није учинио.

"Пореска управа, и након истека рока за подношење пријава за годишњи порез грађана, ће у поступку контроле утврђивати да ли постоје лица која су била у обавези да обрачунају и поднесу пријаву за годишњи порез на доходак грађана и против тих лица ће се спровести поступак", наводи Драган Агатуновић из Пореске управе.

За избегавање тог пореза предвиђене су казне и до 50.000 динара. Годишњи приход већи од 2.067.000 динара, оперезује се са две стопе.

"Порска стопа се примењује од 10 одсто за износ доходка до шестоструког износа просечне зараде, и он износи 4.134 960 динара. Преко тог износа пореска стопа је 15 одсто", каже Агатуновић.

Прошле године, такав порез платитило је око 20.000 грађана. По том основу државна каса приходовала је три милијарде динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се