Читај ми!

Успешно лечење матичним ћелијама

Од прве трансплантације матичних ћелија до данас обављено је скоро милион транслантација. Матичне ћелије помажу у лечењу неких од најтежих обољења, попут хематолошких болести. Њихова примена у неуролошким и кардиоваскуларним болестима је само на експерименталном нивоу, каже докторка Надежда Басара за РТС.

Живот посвећен спасавању других живота, мисија је професорке Надежде Басаре, једног од најпризнатијих хематолога и онколога у свету. Живи и ради у немачком граду Фленсбургу, а посветила се трансплантацији матичних ћелија из коштане сржи. Иза ње је 1.800 трансплантација пацијената оболелих од разних видова леукемије и лимфома, са високим процентом преживљавања.

Крајем прошле године преминуо је добитник Нобелове награде професор Доналд Томас, који је 1969. године и увео трансплантацију матичних ћелија у лечење. Од тада је остварен велики напредак у овој области медицине.

"Ове године се очекује да милионити пацијент буде трансплантран и тренутно се обави око 65 хиљада трансплантација годишње у свету. Доналд Томас је оставио за собом читаве екипе људи које је обучио у трансплантацији и борио се за трансплантацију до краја свог живота", каже докторка Басара.

Матичне ћелије помажу у лечењу и неких од најтежих обољења, као што су хематолошке болести, пре свега у акутним леукемијама, али и у немалигним хематолошким болестима, попут таласемије.

"Све остале примене матичних ћелија у нехематолошким болестима, као што су неуролошке болести или кардиоваскуларне болести су само на експерименталном нивоу и требало би их искључиво радити у оквиру студија, а никако на други начин", упозорава Басара.

Од прошле године, ми смо у Светском регистру, и недовно је нашим пацијентима, први пут у Србији, урађена трансплантација матичних ћелија од несродног даваоца. Пре две године је у Нишу урађена је и чувена хајлатипизација.

"Сад је план да се ти донатори, код којих је типизација урађена, убаце у светски регистар потенцијалних давалаца и да на тај начин покажемо и свету и Европи да смо део те банке", каже Басара.

Протоколи за трансплантацију су подешени и старијем узрасту, а проценат излечења је велик, преко 60 одсто.

"Најмлађи пацијент је имао 16 година у време трансплантације, а најстарија пацијенткиња је из Загреба и имала је 66 година и она је у међувремену излечена. Важно је да се зна да трансплантација код акутних леукемија може да се уради и код старијих особа", поручује Басара.

Порука Надежде Басаре је да се што више грађана Србије пријави као потенцијални давалац.

"То је практично давање матичних ћелија за живота, те ћелије се јако брзо регенеришу и на тај начин се поклања живот болесном човеку који иначе нема никакве шансе да преживи", каже Басара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво