Читај ми!

Нема опасности од поплава

Због отапања снега са Алпа и Карпата, Србији за сада не прете поплаве. Сектор за ванредне ситуације спреман је да реагује. Ипак, упозоравају да се за одбрану од поплава мора више издвајати. Буџети свих предузећа за газдовање водама у Србији, сваке године све су тањи.

У Србији за сада нема опасности од поплава. Надлежни уверавају да се ситуција прати свакодневно, због могућности наглог отапања великих количина снега на Алпима и Карпатима и брзог дотока воде. Спремни су и за такав сценарио, али упозоравају да се у последњих шест година смањују средства за превентиву од поплава.

Време у Хрватској, Словенији, Аустрији пратиће се наредних месец дана и у Србији. Према једном сценарију снег ће се постепено отопити и та вода без проблема ће протећи кроз Србију. Према другом, нагло отапање и велике падавине могле би да проузрокују поплаве.

Горан Пузовић из "Србијаводе" каже да градови који могу бити у потенцијалној опасности су Голубац, Градиште, Смедерево Београд и Шабац.

Међути, Пузовић каже да су ти градови опасани насипима. "Оно што може да направи проблем то су мањи речни токови, првенствено говорим о речним токовима који су у планинским и брдским деловима", каже Пузовић.

Сектор за ванредне ситуације спреман је да реагује. Ипак, упозоравају да се за одбрану од поплава мора више издвајати. Буџети свих предузећа за газдовање водама у Србији, сваке године све су тањи.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић каже да практично добију толико новца да покрију трошкове које су имали претходне године, а не новца за улагање у нове инвестиције подизање насипа или поправку старих.

"Чињеница да се последњих шест година буџет за превентиву поплава смањује из године у годину и да једноставно није могуће очекивати да се сад за наредних месец дана нешто уради епохално", каже Марић. 

Насипи на великим рекама у Србији стари су и до 40 година. Последњих година највеће поплаве у Србији биле су 2009. и 2010. године. У Сектору за ванредне ситуације кажу да штета од поплава превазилази оно што би требало улагати да до тога не дође.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво