Читај ми!

Традиционалне куће за социјално становање

Држава ће финансирати градњу традиционалних српских кућа за потребе социјалног становања, најавио министар грађевине Велимир Илић. Министар је рекао да ће општине и грађани моћи бесплатно да добију комплетну пројектну документацију за куће, чија ће градња коштати око 300 евра по квадрату.

Министарство грађевине и урбанизма финансираће градњу традиционалних српских кућа за потребе социјалног становања, најавио је министар Велимир Илић.

Општине ће ускоро моћи бесплатно да добију комплетну пројектну документацију, као и грађани који приватно хоће да саграде праве српске куће, чија ће градња коштати око 300 евра по квадрату.

Илић је рекао Танјугу да је Министарство грађевине већ објавило конкурс за локалне самоуправе и почело да финансира пројекте за градњу намењену социјалном становању, као и да ће у оквиру тог програма бити финансијски подржана и градња аутентичних српских кућа.

"Мени је драго да су поједини академици и разна удружења подржали ову акцију и ево већ у среду са њима имам састанак. Они су направили свој каталог и желе да нам помогну", рекао је министар грађевине.

Министарству су се, према његовим речима, јавиле и неке међународне организације које желе да учествују у финансирању пројекта градње српских кућа.

Илић је истакао да и УНЕСКО жели да подржи градњу традиционалних српских кућа, које су сличне објектима који су већ под заштитом те међународне организације.

"Ми морамо да вратимо наш идентитет и имамо препознатљиву градњу, да имамо српски стил градње и задржимо моравску, врањанску, војвођанску, сремску кућу, чувене салаше... , али и да вратимо душу селу кроз те објекте", нагласио је Илић.

Србија има, како је рекао, прелепе манастирске конаке којима се диви цео свет и зато би ту градњу требало пренети и на приватне објекте.

"Имамо, чак, пројекат и за школе и општине, обданишта и друге државне објекте, како би могли да изгледају да би представљали дух српске архитектуре", навео је Илић.

Он је истакао да ће се у реализацији тог пројекта искључиво користити домаћи грађевински материјали, а водиће се рачуна и о савременој енергетској ефикасности.

Министарство грађевине и урбанизма је раније најавило да ће ускоро расписати јавни позив за градове и општине који желе на одређеним локацијама да граде већи број таквих кућа, потенцијалних туристичких атракција.

Министарство је позвало градове и општине да подрже ту акцију тако што ће давати повољније локације за градњу и инфраструктуру.

Изградња српских националних кућа за око 300 евра по квадратном метру може се лако остварити уколико се примени типска градња и ако локалне самоуправе подрже тај пројекат, речено је Танјугу у Привредној комори Србије.

Секретар одбора за грађевинарство у ПКС Горан Родић је раније изјавио да је сасвим изводљиво да се праве врло квалитетне такве куће, ако је реч о пројектима типске градње, који подразумевају велике серије производње потребног материјала.

ПКС, према речима Родића, подржава Илићеву акцију пројектовања и градње аутентичних српских кућа, као и сваку другу иницијативу која ће оживети грађевинску индустрију и помоћи грађанима да по приступачним ценама дођу до свог крова над главом.

Инжењерска комора Србије је раније покренула пројекат "Лепа Србија" да би се побољшао начин градње кућа у духу старе српске архитектуре.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво