Читај ми!

Сетва кукуруза без афлатоксина

Уочи сетве кукуруза, стручњаци тврде да нема опасности да семе буде заражено гљивицом која лучи афлатоксин. Семена има довољно, а произвођачи тврде да је стандардног квалитета и да је незнатно скупље од прошлогодишњег.

Земљорадници очекују да за мање од месец дана почне сетва кукуруза. Семена има довољно, а произвођачи тврде да је стандардног квалитета и да је незнатно скупље од прошлогодишњег.

Стручњаци истичу да је семе хибрида здраво, да није могуће присуство гљивице која лучи опасан афлатоксин, јер се у доради семе хемијски заштити од напада паразита.

Трговци нуде семе десетак домаћих и иностраних произвођача.

"Као и сви остали произвођачи који пласирају семе у Србији и ми третирамо семе фингицидом што семену омогућава да стекне резистентност и да буде отпорно на све паразите који се преносе путем семена", наводи Горан Саратлић из "Агримакса".

За сетву је потребно око 15.000 тона семена хибридног кукуруза. Стручњаци истичу да је немогућа зараза посејаног кукуруза опасном гљивом.

Професор Пољопривредног факултета у Земуну Мирко Ивановић каже да асперфилус као слаб паразит не може да оствари инфекцију младих живих биљака.

"Он само напада оштећена зрна кукуруза. Да поновим, не постоји могућност да се то пренесе на усев следеће године", рекао је Ивановић.

Највећи произвођачи семенског кукуруза, попут Института у Земун Пољу и Институту за ратарство у Новом Саду, тврде да је семе припремљено за сетву здраво и да је одличног квалитета, са високим процентом клијавости како и налажу законски прописи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара